Política

Turull: “L'actitud de l'Estat és de menyspreu a qualsevol cosa que surti de Catalunya”

El portaveu de CiU assegura que el govern “no es deixarà arrossegar cap a l'insult ni la confrontació”

Turull reconeix diferències de “matisos” amb UDC però assegura que la federació “va a la una”

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, retreu al govern espanyol que faci apel·lacions al diàleg, a l'hora que es nega a parlar de tot allò que té a veure amb la consulta sobre el futur polític de Catalunya. “No entenem que els espanti dialogar sobre un acte de democràcia. L'actitud de l'Estat és de menyspreu a qualsevol cosa que surti de Catalunya, inclús quan el PP català fa una proposta per intentar canviar una mica les coses”, ha etzibat. Sobre les relacions internes entre CDC i UDC, Turull reconeix diferència de “matisos” amb Unió. És normal, diu, perquè es tracta d'un “escenari nou i històric”, però assegura que per la via dels fets i de les votacions, la federació “va a la una”.

En l'entrevista d'aquest diumenge al programa L'entrevista del canal 3/24, Jordi Turull ha demanat al govern espanyol que el diàleg que constantment proposa sigui també sobre la consulta: “Ofereixen diàleg de tot menys de la consulta, que és en el que ens volem centrar”, ha retret Turull al president espanyol, Mariano Rajoy. “És el mandat del poble de Catalunya i ells sempre posen un mur per davant. Piquem en ferro fred”, lamenta Turull. Segons el portaveu de CiU al Parlament, la resposta de l'Estat en relació a qualsevol cosa que surt de Catalunya és de “menyspreu, asfixia i discurs de la por”. En aquest sentit, recorda el contingut del memorial de greuges o l'episodi de la darrera setmana a l'acte de Foment del Treball.

Malgrat tot, afirma Turull, el govern “no es deixarà arrossegar cap a l'insult ni la confrontació” i assegura que el procés engegat “no té marxa enrere”. “Els catalans han de tenir la tranquil·litat que seran consultats per molt que l'Estat ho vulgui impedir”, ha etzibat Turull recordant que hi ha un “darrer estadi” que només depèn del president, com són les eleccions plebiscitàries.

La relació amb Unió

En relació al procés cap a l'estat propi, Turull reconeix diferència de “matisos” amb la direcció d'Unió. Unes diferències, però, que ha volgut situar en un escenari de normalitat davant la transcendència del moment històric que s'està vivint a Catalunya. Per Turull, però, cal corregir la imatge que transcendeix fora i que fa pensar que les diferències entre CDC i UDC són majors del que realment són.

Tot i aquestes petites diferències, Turull recorda que “al Parlament anem a la una en totes les votacions i complim tot allò amb el que ens hem compromès”. El portaveu de CiU no es planteja, per tant, un escenari de “trencament” amb UDC: “No entra en la nostra lògica i els que esperen que això es trenqui es quedaran amb les ganes”.

Una altra de les passes previstes en el full de ruta és l'entrada d'ERC al govern, com han repetit en diverses ocasions els dirigents de la federació nacionalista. “L'oferiment hi és”, ha insistit Turull. El portaveu de CiU espera que això es materialitzi quan hi hagi data i pregunta per a la consulta i confia que, de moment, ERC doni suport als pressupostos que presenti el govern.

L'actitud el PSC

Sobre el PSC, Turull lamenta l'estat de “descol·locació” en que, entén, viu immers el partit en relació a la consulta. El portaveu de CiU recorda que totes les resolucions que surten del Parlament parlen de legalitat i diàleg, com demanen els socialistes: “A tot arreu voldrem contar amb el PSC i no els donarem cap excusa perquè no s'hi sumin”.

En relació al diàleg amb el govern espanyol, però, Turull insisteix que “a l'altra banda piquem amb ferro fred” i retreu que alguns portaveus socialistes “facin de portaveus del PSC i del PP a l'hora”.

Amb aquesta voluntat de suma, Turull ha insistit també en la idea de que CDC pugui formar part d'una candidatura “de país” en les pròximes eleccions europees i que serveixi per “enviar missatges a Europa”. El portaveu de CiU destaca que aquesta no és una legislatura normal i destaca el fet que els comicis europeus se situïn en un moment de “transcendència” per a Catalunya que cal aprofitar.

En aquest sentit, Turull insta la resta de partits a preparar una candidatura amb “gent transversal”, al marge de les sigles, per tal d'aplegar el màxim nombre de sensibilitats i aconseguir una participació i uns resultats que estiguin per sobre de qualsevol altre lloc de l'estat espanyol. Aquest, assegura, seria el millor missatge que es podria enviar a Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.