Política

El Tribunal d'Estrasburg anul·la la doctrina Parot que l'estat espanyol aplicava als presos etarres

La sentencia, que no es pot recórrer, argumenta que Espanya vulnera diversos articles del Conveni Europeu dels Drets Humans

La decisió judicial obre la porta a una possible excarceració d'una seixantena de presos d'ETA, mitja dotzena de membres dels GRAPO i un del GAL

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tombat aquest dilluns la doctrina Parot que l'estat espanyol imposava sobre els presos d'ETA per prolongar la seva reclusió en presó. La gran sala del tribunal europeu ha llegit aquest dilluns la sentència sobre el recurs del govern espanyol contra la primera decisió dels magistrats de tombar l'aplicació de la doctrina Parot a la membre d'ETA Inés del Río Prada.

La sentencia d'avui argumenta que Espanya vulnera diversos articles del Conveni Europeu dels Drets Humans. En concret, s'hi assegura, per unanimitat, que Espanya vulnera l'article 5.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, que fa referència al dret a la llibertat i la seguretat, i per 15 vots a favor i 2 en contra, l'article 7 que fa referència al fet que no hi ha pena sense llei.

El govern espanyol aplica la doctrina Parot, avalada pel Tribunal Constitucional i pel Suprem, des del 2006. Li permetia que els beneficis penitenciaris als quals accedeix un pres s'apliquin individualment sobre cadascuna de les penes per les quals ha estat condemnat i no sobre el límit màxim d'estada a la presó, de 30 anys.

El Tribunal d'Estrasburg ja va pronunciar-se el juliol del 2012 en contra d'aplicar la doctrina Parot, en considerar-la irregular, i va instar l'estat espanyol a excarcerar Inés del Río Prada, condemnada a 3.000 anys de presó per 24 assassinats. Inés del Río Prada ja n'havia complert 18 i havia de ser posada en llibertat l'any 2008, però segueix a la presó degut a l'aplicació de la doctrina Parot.

La decisió judicial presa avui pel tribunal internacional, que no pot ser recorreguda, suposa obrir la porta a la derogació de la doctrina Parot i a una possible excarceració d'una seixantena de presos d'ETA, a més de mitja dotzena de membres dels GRAPO, un del GAL, un independentista gallec i una quinzena de presos comuns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.