Política

EUiA planteja una República Catalana lliure de decidir si es federa o no amb Espanya

Una vegada assolit el nou estat la formació defensaria la federació a “una nova Espanya” que no seria “monàrquica”

Nuet reclama una pregunta “clara” i que permeti als federalistes afegir-se al ‘sí'

El coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Joan Josep Nuet, ha presentat aquest dilluns la proposta amb el qual la seva formació vol unir en el camí cap a l'estat propi a federalistes i independentistes: la República Catalana.

“Proposem un punt de trobada que es digui República Catalana i que és procés constituent i sobirà que dota a Catalunya d'un estat propi”, ha explicat. “I a partir d'aquí, la nostra voluntat és que aquest no estat es federi amb la resta de pobles d'Espanya a una nova Espanya”, ha afegit. En aquest context, ha precisat que aquesta també haurà de sortir d'un procés constituent i, “evidentment, no serà monàrquica ni estarà presidida pel Partit Popular”.

Nuet ha explicat que d'aquesta manera “qui decideix és Catalunya, perquè la República Catalana no és una carta atorgada per Madrid o per la constitució espanyola. Nosaltres la construïm, nosaltres la decretem”. “Altra cosa és si després aquesta República Catalana es federa o no es federa. Evidentment, nosaltres defensarem que la volem federada però hi haurà altra gent que creurà que no”, ha detallat.

El líder d'EUiA ha defensat que la seva formació “no vol deixar de ser federalista” i ha considerat que ells representen “el projecte més conseqüent” en aquest sentit. “El que no ho és, és el PSOE. La proposta de Granada no és una proposta federal sinó una proposta neocentralista”, ha denunciat.

Nuet ha reclamat que la pregunta de la consulta sigui “clara” i que permeti als federalistes votar ‘sí'. En aquest sentit, ha avançat que si la pregunta és independència ‘sí' o ‘no', no es podrà esperar el seu suport dels federalistes. De fet, ha advertit que una pregunta així “divideix el país” i, encara que guanyi, “no té suficient legitimitat democràtica”. “Amb el que tenim al davant, que és el PP i l'aparell de l'Estat espanyol, o tenim una victòria del 80% o més o és molt difícil”, ha argumentat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.