Política

Mas i Duran aparquen la crisi en l'executiva de CiU

Els dos líders aborden en privat les discrepàncies per aplanar la reunió i es conjuren per tirar endavant en els aspectes acordats del full de ruta

Deixen oberta la pregunta de la consulta

“Avui CiU treballa amb normalitat.” Aquesta afirmació de Josep Antoni Duran i Lleida exemplifica l'ànim amb què l'executiva de la federació es va tornar a reunir ahir, més de dos mesos després de la darrera trobada i havent travessat una tensa crisi pel procés sobiranista. Cap de les qüestions que generen divisió a CiU es va abordar en la reunió de la direcció de la federació: ni la concreció de la pregunta de la consulta, ni la tercera via, ni les eleccions europees, ni l'aliança convergent amb Reagrupament. Els contactes previs de Mas i Duran, en privat, havien aplanat el terreny. Després, el nucli més reduït dels dos partits va acabar de sembrar-lo en reunions matinals de les dues permanents. Els convergents es van conjurar per avançar amb Unió sobre els punts en comú i evitar els temes de tensió, segons fonts del partit. També ho va fer Duran, que havia parlat igualment amb Francesc Homs, el portaveu del govern i home de confiança de Mas, després del xoc que van tenir per l'informe sobre la deslleialtat de l'Estat respecte a Catalunya. Fins a la topada per l'anomenat memorial de greuges, Duran i Homs no havien exhibit les seves divergències en públic.

A l'hora de l'executiva de la federació, els dos partits van posar èmfasi en els acords en què es basa la gestió quotidiana al Parlament, al Congrés i al Senat. D'una banda, hi ha el desplegament del full de ruta aprovat a la cambra catalana perquè es tanqui la data, la pregunta i el marc legal de la consulta abans de finals d'any. Duran va comparèixer acompanyat de Xavier Trias davant dels mitjans, com és habitual després de les executives de CiU, per llançar un missatge clar: el redactat de la pregunta “o preguntes” que ha obert vies d'aigua a la federació es manté obert i es prioritzarà un acord amb ERC i ICV, tot i que els socialcristians subratllen la necessitat que també hi sigui el PSC. Mas encetarà contactes amb els partits però la comissió d'estudi del dret a decidir també tindrà “protagonisme”. La recerca de consens amb la resta de grups, per tant, ajorna la decisió definitiva a CiU i dóna temps als convergents i als socialcristians per arribar a un acord que eviti la fractura. Unió també podria modular la seva postura estratègica cap a tesis més sobiranistes si la crida que Duran va entonar la setmana passada al Congrés continua desatesa per Rajoy, que sembla lluny de facilitar la tercera via que propugna el líder d'Unió.

D'altra banda, CiU presenta una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat. Duran va recordar que són “decepcionants” en la inversió pública a Catalunya, amb un total de 945 milions d'euros, i que rebaixen les bestretes pel sistema de finançament en 500 milions, quan, contradictòriament, milloren les perspectives econòmiques. Quant als comptes catalans pel 2014, que negocien CiU i ERC, el socialcristià es va felicitar que les converses amb els republicans “van bé”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.