Política

Rebuig unànime al vet de Mas en el fòrum econòmic

Els partits reclamen a Rajoy que permeti al cap de l'executiu participar en l'acte com ho van fer Maragall i Montilla

La Moncloa accedeix que vagi d'acompanyant, però sense intervenir-hi

Els partits catalans van rebre amb sorpresa i indignació que el govern espanyol hagi vetat la intervenció del cap de l'executiu català, Artur Mas, a l'acte inaugural del I Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental per donar la benvinguda als assistents, tal com era voluntat del govern català. En conversa telefònica, el conseller de la presidència, Francesc Homs, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, no van arribar ahir a cap acord. Des de l'executiu català, asseguraven que encara no havien rebut cap confirmació oficial de la decisió presa pel govern espanyol, però fonts de La Moncloa confirmaven al vespre que demà Mas està convidat a acompanyar el president Rajoy en el Fòrum, però no pas a intervenir-hi.

Tot i que la posició de l'executiu estatal sembla que no variarà en les pròximes vint-i-quatre hores, els portaveus dels partits catalans van reclamar ahir a Rajoy que faci marxa enrere en allò que consideren que és “un vet absurd”, en paraules del dirigent d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

El Palau de Pedralbes és seu de la Unió per la Mediterrània, un dels organismes que participa en l'organització de l'acte. Barcelona ha estat escenari comú de moltes de les trobades que han reunit dirigents de l'arc mediterrani des que el 1995 es donés impuls a aquests fòrums des de la capital catalana. Els expresidents Pasqual Maragall i José Montilla han intervingut en actes similars i des d'un lloc de rellevància. De fet, ahir, el PSC va ser un dels primers a reclamar que Mas hauria de poder fer el mateix que els seus predecessors. Els socialistes consideren que la trobada dels dos mandataris serviria, a més a més, com a “signe de distensió” entre els dos governs. Pel PSC, les recents polèmiques protocol·làries demostren que els dos executius “són incapaços de fer política de la bona”.

Més contundents en la crítica es van expressar ahir els republicans, que van qualificar de “sectària” l'actitud del govern de Rajoy. La portaveu d'ERC, Anna Simó, considera que darrere aquesta decisió s'amaga una voluntat política; “demostrar qui mana aquí”. Simó és del parer que la negativa de Rajoy és una nova prova de deslleialtat”. ICV també es va afegir, ahir, a les peticions perquè el president de la Generalitat comparegui en el fòrum. “Sempre hem defensat que Catalunya tingui veu pròpia”, assenyalava la portaveu, Laia Ortiz. Amb tot, els ecosocialistes aclarien que la presència de Mas ha de servir per marcar posició en temes importants com la crisi humanitària a Lampedusa i la sortida de la crisi econòmica. “El debat va més enllà de la cadira que ocupi cadascú”, va sentenciar Ortiz.

La líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va abonar la decisió de Rajoy. “Esperem que Mas actuï amb sentit comú i s'adoni d'una vegada que és president autonòmic i no de cap nació”, va etzibar. Camacho va instar Mas a parlar en el sopar que se celebra aquest vespre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.