Política

El govern s'apressa a reduir el sector públic en un 25%

L'objectiu és simplificar-ne l'estructura un any abans del previst

L'executiu assegura que no es tracta “d'acomiadar personal”, sinó de “guanyar en eficiència”

La reducció avui ja arriba a un 21%

La conjuntura econòmica i pressupostària ha obligat el govern a agilitzar el compromís de reduir el sector públic un 25%, una decisió que es va adoptar el 2011 amb el vistiplau del Parlament. A hores d'ara la fusió d'entitats públiques ja arriba a un 21%, però el govern preveu arribar al màxim del 25% aquest mateix any, tot i que el calendari d'execució fixava el 2014 per assolir-lo. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que l'objectiu de la mesura és “simplificar-ne l'estructura i guanyar en eficiència”. “No es tracta d'acomiadar gent”, va afegir-hi.

El decret aprovat ahir inclou la fusió d'instituts vinculats al Departament de Territori i Sostenibilitat. Concretament, la decisió afectarà l'Institut Cartogràfic i l'Institut Geològic, mentre que s'opta per suprimir l'entitat Aeroports de Catalunya.

En l'àmbit sanitari el decret extingeix la personalitat jurídica dels governs territorials de salut, l'Agència de Salut Pública i l'Institut d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries. Aquests dos últims organismes s'adequaran com a autoritat sanitària. Finalment, també se suprimeix l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball, les competències de la qual passaran a ser assumides pel Departament d'Empresa i Ocupació.

A hores d'ara la reducció del sector públic ja suposa la desaparició de 58 organismes, amb la qual cosa s'ha passat de 273 a 215 entitats públiques.

El govern va assegurar ahir que ha aprovat aquest decret amb la “convicció” que disminuir la fragmentació del sector públic contribueix a millorar l'eficiència en la prestació dels serveis, a la vegada que permet reduir despeses. Aquest últim objectiu, però, no és compartit pel PP, que ahir va recordar que aquesta mesura formava part d'uns dels acords principals que el partit va signar amb CiU l'anterior mandat. Tanmateix, el portaveu Enric Millo va trobar a faltar un punt, el de la reducció del pressupost, que s'havia fixat en un 20%. “Aquest sector xucla més de 6.000 milions a l'any del pressupost i amb una disminució d'un 20% s'arriba a estalviar 1.200 milions”, va explicar Millo. “No es tracta només de reduir la mida i el nombre de les empreses públiques”, va criticar el dirigent popular.

Aquest és un dels compromisos que ha mantingut el govern de Mas des que va accedir al govern de la Generalitat. Primer ho va tirar endavant amb un acord, el 2011, amb el PP. Des de llavors, han transcorregut tres anys, dues legislatures i hi ha hagut un canvi de companys de viatge. Les mesures aprovades ahir per un decret de govern hauran de quedar plasmades en el pressupost del 2014, que a hores d'ara el govern de CiU negocia amb ERC, el seu soci parlamentari.

LA XIFRA

58
organismes
públics ja han estat suprimits des que el 2011 es va iniciar el pla de reducció del sector.

Un pas més cap al banc públic

L'executiu va aprovar ahir un decret llei amb el qual autoritza l'Institut Català de Finances a endegar el procés que li permeti convertir-se en entitat de crèdit en el marc de la Unió Bancària Europa. La conversió de l'ICF forma part de l'acord parlamentari entre CiU i ERC per facilitar crèdit a les pimes i els autònoms. Tanmateix, per culminar aquest canvi cal ara que el Congrés dels Diputats faciliti a l'entitat la fitxa bancària, la qual cosa es preveu difícil ateses les relacions entre la Moncloa i la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.