Política

Montoro reitera als independentistes que fora d'Europa fa “molt de fred”

El ministre d'Hisenda indica que la independència és un sentiment però que cal abordar el debat en termes de “benestar per als ciutadans”

El ministre també assegura que si Catalunya té avui “un gran problema d'accés al finançament dels mercats” és perquè hi va haver un tripartit amb ERC

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha advertit aquest dimecres des del Congrés dels Diputats que la independència de Catalunya o d'Euskadi suposaria “un retrocés” per a aquests territoris i també per a Espanya i per a Europa. Segons Montoro, qualsevol territori que se segregui d'Espanya quedaria automàticament fora d'Europa “on fa molt de fred”. “La independència pot ser un sentiment, i ho és”, ha dit, però cal abordar el debat en termes de “benestar per als ciutadans”. El ministre també ha afirmat que sobiranisme ha crescut històricament en moments de crisi econòmica i per aquest motiu la recuperació és la millor resposta al seu ascens.

Montoro ha fet aquestes manifestacions al seu torn de resposta a les intervencions dels portaveus del Grup Mixt (Amaiur i ERC, entre altres) que s'han declarat independentistes. El ministre els ha preguntat “perquè volen la independència” i ha recordat que a Catalunya, Euskadi i la resta de territoris “els ha anat bé quan Espanya sencera viu creixement econòmic i creació d'ocupació”.

Segons el ministre, “si es respon a la crisi des de la divisió i la segregació entre espanyols no ens espera més que més crisi”. Per aquest motiu ha reiterat que “qui es vulgui separar que sàpiga que l'espera un retrocés econòmic molt important” i estarà “fallant a un progrés que està garantit a les bases d'una integració europea”.

En aquest marc, Montoro ha vinculat el sobiranisme a la crisi. “Quan el país es fa més lúgubre, els nacionalismes separatistes augmenten automàticament, aquesta és la regla d'or de la història d'Espanya”, ha dit, i per tant “la manera que no hi hagi tant de separatisme és que hi hagi creixement i benestar per tothom”.

El ministre també ha assegurat que si Catalunya té avui “un gran problema d'accés al finançament dels mercats” és perquè hi va haver un tripartit amb ERC, que “cada vegada que governa deixa la seva empremta”. “Això és el que han de saber els catalans davant l'ascens d'ERC, el que els espera és el que han practicat ja, un immens forat a Catalunya que ara cal recuperar la credibilitat sobre la base d'ajustaments pressupostaris”. Montoro també ha aprofitat el seu torn de paraula per destacar les dades del Banc d'Espanya que posen de manifest un creixement del 0,1% del PIB entre juliol i setembre. El ministre ha assegurat que les dades demostren que “després de la recessió, comença la recuperació”. Segons Montoro, el “valor” de la xifra és que “fa sis mesos no hi havia cap pronòstic que a meitat del 2013 Espanya sortiria de la recessió”. Es tracta, ha dit, d'una “recuperació suau”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.