Política

El PSC es ratifica i s'oposa a portar la consulta a Madrid

Els partits mantenen la tanda de contactes bilaterals per traslladar al Congrés al novembre la petició de convocar un referèndum legal

L'esborrany de la proposta s'encarregarà a Pi-Sunyer

Les converses entre els partits de l'arc parlamentari català, a excepció del PP i C's que ja s'han definit en contra de la consulta, van continuar al llarg del dia d'ahir de manera bilateral. Els primers contactes van servir perquè els partits ratifiquessin la posició que havien expressat en el debat de política general, si bé també s'intenta acostar posicions per donar compliment a la resolució aprovada el 27 de setembre d'esgotar totes les vies legals que puguin permetre, amb l'acord de l'Estat, convocar una consulta.

CiU, ERC i ICV volen fer valdre les vies legals, que es basen a aplicar l'article 92 de la Constitució, mitjançant la llei estatal de referèndum, o bé a través del traspàs de competències que preveu l'article 150.2 de la carta magna, i així ho volen sol·licitar al Congrés dels Diputats. Aquesta última possibilitat és la que surt més reforçada després de les converses d'ahir. La fórmula emprada seria una proposició de llei, el text de la qual es podria encarregar a Carles Viver Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, perquè es debatés en la comissió del dret a decidir i es votés en un ple del Parlament per al seu trasllat posterior al Congrés.

En les converses d'ahir també es va intentar sumar el PSC al front sobiranista. Tanmateix, els socialistes es van ratificar en la seva negativa a portar la consulta al Congrés, una possibilitat que els posaria, de nou, a prova a Madrid. Els socialistes són més partidaris que el referèndum sigui fruit d'un acord polític negociat entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, ja que consideren que la sol·licitud al Congrés és enviar “una proposta condemnada al fracàs”, segons fonts del partit socialista.

Mentre CiU i ERC defensen l'estratègia per “carregar-se de raons” i visualitzar la negativa del govern espanyol a permetre qualsevol tipus de consulta perquè els catalans puguin decidir el seu futur, el PSC aposta per “carregar-se de solucions” per desencallar el conflicte entre Catalunya i Espanya. Per aquest motiu, els socialistes basen tota la seva estratègia a tirar endavant la reforma constitucional perquè l'actual Estat de les autonomies esdevingui un estat federal emparat en el model de la declaració de Granada. Aquest serà el camí que avui traslladarà el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, al president Mas.

Dirigents del PSC es van reunir ahir amb responsables de CiU, i el mateix primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va trobar amb el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, dins de la tanda de contactes que Navarro va iniciar per explicar la proposta federal. D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també es va trobar amb Herrera. Segons els interlocutors, les trobades van ser cordials però encara no hi ha acord. El més allunyat de les posicions que defensa el front sobiranista és el PSC, al qual es retreu que no vulgui enfrontar-se al PSOE en una votació a Madrid.

De Carreras i Barceló, a la comissió

La comissió del dret a decidir, encapçalada per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, es reunirà dimarts vinent a la tarda per continuar amb les compareixences del catedràtic de dret constitucional Francesc de Carreras i de la també catedràtica i portaveu del Col·lectiu Praga, de juristes i professors a favor del dret de decidir, Mercè Barceló. El primer compareixent va ser Miquel Roca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia