Política

Homs diu que la hisenda pot marcar el ritme del procés

La considera un punt clau que cal tenir clar abans de declarar l'estat propi

Insisteix que el camí emprès pel país no té retorn i que és impensable que s'expulsi Catalunya de la Unió Europea

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va afirmar ahir que la hisenda pròpia “pot determinar el ritme del procés” cap a l'estat propi. En una conferència a Girona, organitzada per CDC sota el títol Dret a decidir, Homs, que va subratllar que el camí que ha emprès Catalunya “no té retorn”, va explicar que dos dels informes encarregats dins del marc del Consell Assessor de la Transició Nacional tracten de la configuració fiscal del sistema tributari del nou estat i de la seva gestió, i que aquests són punts clau. “No podem declarar l'estat propi i l'endemà el president haver de trucar al ministre de Madrid perquè continuï recaptant-nos els diners”, va assegurar, i va explicar que, per això, aquest és el punt en que han centrat més l'activitat els últims mesos.

Homs, que va detallar la gairebé vintena d'informes que s'han encarregat, va insistir també en la necessitat, en aquest punt del procés, tant de “persistir per eixamplar la majoria interna de Catalunya
i consolidar-la” com de “continuar negociant amb l'Estat”, tot i que són conscients que no hi ha voluntat a l'altra banda i que la qüestió no es pot allargar eternament.

Per un altre costat, Homs va donar les “gràcies” al govern estatal per no haver deixat parlar el president Mas en el Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, perquè això va fer que “el més comentat als passadissos” fos el que passa a Catalunya. “Vull agrair-li l'aportació perquè, un cop més, ens ha posat a l'escenari.”

Dins d'Europa

Homs va emmarcar el futur estat català dins del context europeu –“és una aposta de sempre, des de Carlemany”– i va subratllar que és “impensable i inconcebible” que se l'expulsi de la UE, tenint en compte els seus principis fundacionals. En aquest sentit, va dir que no hi ha hagut pronunciament oficial i va indicar que l'any que ve hi ha eleccions europees i que hi haurà relleu en les places de comissari: “Això explica potser per què alguns que deien una cosa fa un any ara en diuen una altra.” També va recordar que el 1983 “va entrar de cop a la UE, d'avui per demà, un estat sencer, la RDA, emparant-se en el dret d'autodeterminació”.

Va admetre, però, que en l'àmbit internacional no s'espera la independència de Catalunya “amb els braços oberts” perquè, va dir, és un àmbit “en què només es prioritza l'interès, no hi ha cap element de principi de solidaritat”.

Homs va defensar la viabilitat econòmica d'un futur estat propi, que va dir que seria el setè país més ric de la UE, i va remarcar que “la dada més contundent” és el dèficit fiscal de 16.000 milions a l'any. I també la seva necessitat per protegir la llengua i la cultura pròpies. En aquest sentit va carregar, un cop més, contra la llei Wert.

LES FRASES

Hi ha coses que no podràs desenvolupar fins que arribi el moment que tinguis l'estat propi, però el tema de la hisenda l'has de tenir clar
És impensable, inconcebible, que Europa expulsi set milions d'habitants. Europa deixaria de ser Europa com a projecte de suma
En l'acord sobre la pregunta a formular hi ha d'haver consens. No pot ser cosa de quatre o cinc, sinó que hi ha d'haver gent de tota mena
El dret a decidir no és patrimoni exclusiu dels que volem l'estat propi. El que no és concebible en termes democràtics és el no-dret a decidir

Duran se sent “atrapat” entre l'Estat i el sobiranisme

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va admetre ahir que se sentia “atrapat” entre l'immobilisme de l'Estat espanyol i la tendència sobiranista.“Estic atrapat i com jo moltes persones de Catalunya”. El president d'Unió va fer aquestes afirmacions en una entrevista feta ahir a la nit 8tv.

Duran i Lleida també va declarar que no tenia cap resposta als plantejaments independentistes, tot i saber que “hi ha il·lusió en la societat”, perquè des del seu punt de vista es tracta de
“sentiments davant de raonaments”. Amb tot, el líder d'Unió va afirmar que ara per ara hi ha “una porta oberta” que hauria de permetre assolir un acord amb l'Estat. Alhora, va admetre, tal acord és “molt difícil” en aquests moments. Per al polític català, la resposta ciutadana ha estat força clara: “Entenc la frustració actual, veig que la societat s'ha mogut, i davant d'això em quedo sense arguments”, va admetre. I hi va afegir: “Jo crec que la declaració unilateral d'independència no té viabilitat. Perquè ningú no ens reconeixerà”, va advertir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia