Política

ÀNGEL CASTIÑEIRA

DIRECTOR DE LA CÀTEDRA LIDERATGES I GOVERNANÇA DEMOCRÀTICA, MEMBRE DEL CATN I EL CAREC

“Estem en una guerra freda de baixa intensitat”

“La tensió amb l'Estat podria donar peu a elements que no havíem vist des de la primera transició i grans col·lectius catalans potser optaran per la insubmissió en el camp educatiu, lingüístic, fiscal o polític”

“En el curt termini tots hi perdrem alguna cosa, però ara cal un plus de generositat i pensar en les pròximes generacions”

Tot i no tenir majoria, Mas té projecte i aspira a exercir el lideratge; Rajoy té majoria i no s'atreveix a exercir-lo
Per una bona part
de CDC, no hi ha
marxa enrere. L'avió s'ha enlairat i no
hi ha paracaigudes
Si l'Estat no permet
la consulta, s'ha de fer visible a tot el món que s'impedeix per
motius polítics

Àngel Castiñeira, professor universitari d'Esade i membre dels consells assessors del govern sobre la transició nacional i la reactivació econòmica, enceta aquest dilluns el cicle de conferències sobre el present i el futur de Catalunya. La seva exposició es titula El moment zero.

Quins seran alguns dels ítems de la seva intervenció?
Es tracta de la primera ponència d'un cicle i la meva tasca serà fer de cartògraf, és a dir, situar el moment zero de la Catalunya actual i la que ens ve i també el moment menys 1 i el moment més 1. Estem vivint una segona transició, que suposa el trànsit cap a l'estat propi, després de la primera, que va ser de la dictadura a la democràcia. Aquí trobem dos processos: el preconstituent, que és on som ara, i el constituent, que començarà després de la consulta si el resultat és favorable. Però passi el que passi, hi hagi consulta o no, guanyi una opció o l'altra, les coses mai més tornaran a ser igual en el mapa polític.
Què li sembla aquesta iniciativa que dilluns s'engega?
Forma part dels moments constituents d'un país. Els processos de deliberació, els fòrums de debat i les entitats són elements de la micropolítica, i un poble, i al capdavall un estat, és el procés deliberatiu d'una comunitat i això és el que estem fent. He de felicitar els promotors perquè també contribuiran a fer sentir la veu d'una generació amb una nova causa.
Des de la seva perspectiva com a expert en lideratges, com valora l'actuació del president Mas en aquesta transició?
Sempre imaginem, de manera errònia, que els lideratges són únics i que al final decideix una sola persona, però a Catalunya ens trobem uns altres factors importants. La societat civil està fent enormes processos d'innovació social i política i hi ha un lideratge compartit amb el president. Mas, per tant, ha de construir la seva legitimitat i les seves majories dialogant, escoltant i parlant amb la gent de la societat, però també amb una part de la resta de forces polítiques. No només amb ERC, sinó també amb Unió i amb Iniciativa, que sembla que dóna suport al procés, i amb d'altres que estan a la frontera, com el PSC. El president ha d'aprendre a desenvolupar formes inèdites de lideratge.
Quines diferències hi ha entre els lideratges de Mas i Rajoy?
És una paradoxa. El president Mas no té majoria, però sí que té projecte i aspira a exercir el lideratge i, en canvi, Rajoy té majoria, però no s'atreveix a exercir-lo. En el cas de Rajoy, trobem un dèficit típic en les funcions directives, que és la postergació de la resolució dels problemes. És l'apologia de l'antilideratge. Practicar la contemporització és no entendre el moment actual. En temps de bonança es pot esperar un lideratge transaccional, de gestió i coordinació, però ara, en temps de turbulències, el que s'espera és un lideratge transformacional i que entomi processos de canvis.
Continuem parlant de Rajoy. El president espanyol ofereix diàleg a Catalunya per millorar la situació actual. Se'l creu?
Els catalans ja no ens creiem les paraules. No és important només apel·lar al diàleg, sinó veure quines són les pràctiques reals. Rajoy diu que està decidit a escoltar i parlar, però la realitat desmunta aquesta visió. No hi ha hagut cap intent de diàleg seriós. També són molt importants les condicions en què es parla, perquè els interlocutors han de tenir un punt de simetria i això mai ha passat. Tot plegat ens ha acabat convertint en una nació minoritzada dins l'Estat i és el que ha provocat la via del moment zero.
Si aquesta situació canviés i el PP fes una oferta real de pacte, molta gent baixaria d'aquest tren del procés sobiranista?
És la situació tràgica de l'exercici del lideratge. Els líders han de saber combinar dues ètiques: la de les conviccions, que podria ser anar fins al final amb la independència, i la de la responsabilitat, que potser aconsellaria tenir en compte els continguts d'una hipotètica oferta, que ara com ara no hi és. Però, si aquest fet passa, hem de ser molt previnguts, perquè la política espanyola és experta en mus i en aquest joc sempre es fan trampes. Per tant, s'hauria de blindar molt bé allò que es negociés perquè no es fes marxa enrere, fins i tot reformar la Constitució. Seria la denominada tercera via.
Creu que Mas l'acceptaria, apel·lant al que abans deia vostè de l'ètica de la responsabilitat, i faria marxa enrere?
Alguns líders, com Duran, creuen que estem en un moment de flux i reflux com una marea. Hem anat fins al procés de la independència, però el reflux ens fa retirar per considerar el pacte fiscal. Mas i una bona part de CDC, per contra, fan servir la metàfora de cremar les naus. No hi ha marxa enrere, perquè l'avió s'ha enlairat i, encara que alguns ho vulguin, no hi ha paracaigudes.
Veu factible que es pugui celebrar la consulta o cal centrar-se en unes plebiscitàries?
El referèndum i la consulta no són il·legals, perquè són processos concebuts per fer-se. Si l'Estat no permet la consulta, el govern ha de fer visible a tot el món que s'impedeix per raons polítiques i no per motius legals. Llavors, des d'un punt de vista polític, s'haurà de veure si és més oportú convocar igualment la consulta, encara que es pugui aturar per la via policial o hi hagi el risc de suspensió de l'autonomia de Catalunya, o bé anar a les eleccions plebiscitàries.
Seria el punt màxim de la tensió amb l'Estat espanyol.
Estem en una guerra freda de baixa intensitat que podria donar peu a elements que no havíem vist des de la primera transició, com ara desobediència civil i desacataments. Això no vol dir violència, sinó que grans col·lectius catalans podrien optar per la insubmissió en el camp educatiu, lingüístic, fiscal o polític.
Per què creu que a Catalunya li convé la independència?
S'ha de pagar un preu per la independència? És clar que sí, perquè hem de desfer part de l'estructura que hem fet servir i n'hem de construir una altra. En el curt termini tots hi perdrem alguna cosa, però cal un plus de generositat i pensar en les pròximes generacions. Amb un estat independent, no hauríem de demanar permís per desenvolupar qualsevol iniciativa i podríem dissenyar els nostres models econòmics, educatius i culturals, i tindrem una veu que ara no tenim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia