Política

El PSC veu inviable la consulta i emplaça Mas a claudicar

Navarro admet que no hi haurà un acord federalista però sosté que la “deriva” independentista tampoc no va “enlloc”

Culpa CiU i ERC de provocar “crispació” social confrontant-se amb el PP

“Ja n'hi prou d'enganyar i generar falses expectatives, d'alimentar una futura frustració del poble de Catalunya.” El primer secretari del PSC, Pere Navarro, està convençut que no hi haurà consulta l'any vinent i va emplaçar el govern a claudicar. Mariano Rajoy es nega a acordar un referèndum i el PSOE tampoc no reconeix el dret a decidir. Pel líder dels socialistes catalans, la via sobiranista és “impossible”. “Demanem al president Mas que s'ho repensi, que deixi aquesta bogeria”, va reclamar en la seva intervenció en el consell nacional del PSC.

L'endemà de la reunió amb Mas i Alfredo Pérez Rubalcaba al Palau de la Generalitat, Navarro va admetre que un pacte federalista no té recorregut. “Com que no volen, fins aquí hem arribat”, va sentenciar. Per emprendre la reforma de la Constitució, el PSOE necessita el suport del PP. Però el mateix Rajoy s'ha encarregat de tancar-li la porta, encara que convingui amb el socialista espanyol que el conflicte sobiranista és ja una qüestió d'estat. En qualsevol cas, però, la proposta de Rubalcaba exclou la consulta. Un extrem en què coincideix amb la reapareguda Carme Chacón, que ahir va assistir al consell nacional. Chacón no només s'ha posicionat clarament en contra de la consulta, sinó que divendres va denunciar que el procés català “comença a afectar de manera perillosa la convivència”.

És en aquest context que Navarro va donar per fet que el referèndum “no s'he celebrarà” i va acusar CiU i ERC d'“enganyar” els ciutadans. L'alternativa de les plebiscitàries, creu, també és un “engany”. El primer secretari del PSC també va argumentar, en la línia de Chacón, que la “crispació” que provoca la falta d'acord entre els governs espanyol i català afecta ja a la societat catalana. Com a exemple, va citar l'assalt de l'ultradreta a Blanquerna de la Diada o les agressions d'independentistes denunciades a membres de la JSC de les Corts, a Barcelona. Aquest és, va dir, el “discurs de la veritat” que s'ha de fer.

El PSC també pretén aprofitar l'hipotètic desgast que pot patir ERC per avalar les retallades que inclouran els pressupostos de l'any vinent. Per això Navarro va etzibar als republicans que haurien de treure's la “E” d'Esquerra si es dretanitzen. Navarro veu clar que Mas i Junqueras intercanvien els ajustos per la data i la pregunta de la consulta. Un “preu massa alt”. Segons el PSC, el que hauria de fer Mas, en canvi, és abandonar el procés i centrar-se en la sortida de la crisi. En això consisteix preocupar-se per la Catalunya “real”, afirma.

Primàries per a Europa

El PSC celebrarà primàries internes per elegir els candidats catalans a les eleccions europees que s'integraran a la llista del PSOE. Hi podran votar els militants i simpatitzants. El consell nacional, a més, va aprovar el reglament per a la tria d'alcaldables a les municipals. El text no inclou, però, la capital catalana, atès que la federació de Barcelona elabora un reglament propi de primàries obertes.

En els municipis de més de 50.000 habitants, serà necessari un acord entre l'executiva nacional i la de la federació territorial perquè els ciutadans puguin participar en les primàries. Quan no sigui així, votaran només els afiliats. Els candidats que no tinguin el suport de la direcció de l'agrupació o la federació necessitaran un 20% d'avals dels militants. Però quan es vulguin batre contra un alcalde que opti a la reelecció, n'hauran de recollir un 40%. En les ciutats de més de 20.000 habitants, les primàries seran internes. En els municipis més petits es farà una assemblea específica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia