Política

El PP rebutja que l'Estat hagi de fer una contraoferta i insta a parlar de “possibilitats reals”

El PSC diu que CiU està més oberta al diàleg perquè Duran està “moderant” el discurs de la federació

C's demana a Rajoy que no utilitzi el diàleg amb la Generalitat per “fer una oferta per als separatistes”

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha rebutjat aquest dimarts que el govern espanyol hagi de fer una contraoferta, com planteja la Generalitat, i ha remarcat que el que toca és que ambdós executius comparteixin “possibilitats reals”. “En la mesura que s'entestin en què l'únic objectiu és una consulta sobre l'autodeterminació, dubto que pugui haver sortides”, ha avisat Rodríguez. Per la seva part, el portaveu dels socialistes catalans a la cambra, Maurici Lucena, ha opinat que el govern està més obert al diàleg ara perquè Josep Antoni Duran i Lleida està “moderant” el discurs de CiU.

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha opinat que la solució no és tant que el govern espanyol faci una contraproposta, sinó que ambdós executius comparteixin “possibilitats reals”. “En la mesura que s'entestin en què l'únic objectiu del govern és una consulta sobre l'autodeterminació, dubto que hi pugui haver sortides. El govern de CiU sap perfectament quines són aquelles alternatives que es poden plantejar en aquest diàleg”, ha afegit.

Rodríguez ha aprofitat per donar la “benvinguda” a Josep Antoni Duran i Lleida a la “moderació i a la via del diàleg”, però alhora l'ha avisat que en aquests moments, “qui dificulta aquest diàleg és CiU”, de qui ell és secretari general. Segons Rodríguez, el que pretén el govern de la Generalitat és la “no negociació, la consulta sí o sí”, i així ho transmet, al seu parer, el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs.

”Duran està adquirint un paper protagonista a CiU”

El portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena ha interpretat “el que es mou” en el discurs del govern respecte del diàleg amb l'Estat com un pol intern a dins de CiU. En aquest sentit, ha considerat que els gestos que afirma que mostra l'executiu català demostren que “poc a poc Josep Antoni Duran i Lleida està adquirint un paper protagonista a CiU i aconseguint que les seves tesis siguin més escoltades”. “Està fent que es moderin les crestes més radicals de CiU”, ha valorat el portaveu del PSC.

El problema pel socialista rau, però, en les possibilitats d'èxit que pugui tenir Duran. “Probablement, Artur Mas desitja trobar una sortida que ell mateix ha dificultat en els últims anys. El dubte que tenim és si rectificarà un rumb en el que ha aprofundit tant, si encara està a temps per convèncer i persuadir a ERC, CDC, l'ANC,...”, ha sentenciat Lucena.

C's demana a Rajoy que no faci una oferta als “separatistes”

El portaveu del grup parlamentari de C's, Jordi Cañas, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que no utilitzi el diàleg amb la Generalitat per “fer una oferta per als separatistes”. “Les reformes han de tenir per objectiu millorar el projecte comú i adequar la Constitució al segle XXI, però pensant en els 48 milions d'espanyols i no en els que volen marxar”, ha dit Cañas, que creu que si Rajoy fa una proposta “per als catalans”, els independentistes “mai estaran contents”. El portaveu de C's, a més, ha volgut advertir al govern que “les minories separatistes en Espanya no poden condicionar el model de convivència de 48 milions d'espanyols”.

CiU i ERC insisteixen que el diàleg és només per fer la consulta

Per la seva part, CiU i ERC han insistit que el diàleg és per fer la consulta. El president de la federació al Parlament, Jordi Turull, ha recordat que el diàleg i la legalitat són dos principis rectors de la resolució aprovada pel Parlament el passat mes de gener, però la decisió de fer la consulta “ja està presa”. “Diàleg per parlar en quins termes ells podrien plantejar la consulta, però la decisió està presa: els catalans seran consultats i volem fer-ho de manera dialogada amb l'Estat i de manera legal”.

Des d'ERC, la seva portaveu parlamentària, Marta Rovira, ha volgut deixar clar que el posicionament del partit és que, si s'obren vies de diàleg i negociació, han de servir perquè es reconegui el “clar” mandat de les urnes per impulsar la celebració d'un referèndum. Rovira, que ha reconegut que s'ha assabentat de les informacions sobre el possible diàleg a través dels mitjans de comunicació, ha negat que vegi passes enrere en el govern de CiU. La millor manera de comprovar-ho, ha dit, més que les declaracions i contradeclaracions, són els fets. En aquest sentit, ha posat com a exemples de passes endavant la constitució del CATN o els treballs al Parlament per elaborar la llei de consultes.

ICV:“La consulta és “innegociable”

En una línia similar, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha remarcat que les dues parts han de tenir clar que “la consulta és innegociable”. “Està bé que hi hagi diàleg, però que tinguin clar Rajoy, Rubalcaba, Navarro i Duran que ni un pacte fiscal ni unes eleccions plebiscitàries poden substituir avui la consulta”, ha declarat Mena, per afegit després que la celebració d'aquesta és “innegociable” perquè és “la voluntat majoritària de la ciutadania del país.

CUP: “No hi ha terceres vies que no reconeguin el dret dels catalans a votar”

Per la seva banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha clamat que “no hi ha terceres vies possibles que no reconeguin el dret dels catalans a votar en un referèndum”. A més, ha reclamat que la consulta s'ha de fer amb “una pregunta unívoca” i “una resposta binària” que parli obertament d'independència. Una altra sortida que no sigui la convocatòria d'una consulta vinculant, ha dit, no serà acceptada ni per la CUP ni per la majoria dels catalans sense que generi frustració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia