Política

Tres milions pel sí

Un 58,5% dels catalans votarien a favor de la independència, segons una enquesta de l'AMI

Un 82,1% estan d'acord amb la celebració de la consulta

A Barcelona
i rodalies l'opció sobiranista també s'imposa


Enmig del debat que alguns intenten focalitzar en les possibilitats d'èxit de la tercera via, els catalans continuen apostant per la primera via: la de la independència. Una enquesta feta a 3.033 persones a partir de 16 anys, encarregada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), explicita que un 58,5% votarien a favor de la independència en la consulta i només un 19,3% ho farien en contra. O el que és el mateix, més de tres milions de ciutadans apostarien pel sí en el referèndum. Aquest ampli suport sobiranista ja s'ha anat repetint en els últims sondejos del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet que demostra que la primera via no és flor d'un dia, sinó que és un moviment que ha impregnat a fons la societat catalana i que cada cop és més transversal.

Amb aquests resultats damunt la taula, l'AMI defensa que no hi ha marxa enrere i que ara cal treballar en la redacció d'una pregunta “clara”, que només tingui com a resposta el sí o el no a la independència, tal com es fa en l'enquesta. L'estudi es va fer entre el 16 i el 27 de setembre, just després de l'efervescència de la Via Catalana, però l'entitat nega que aquest fet hagi influït en els resultats, perquè “sempre” hi ha elements polítics que poden afectar els enquestats.

Una àmplia majoria

Dues de les majories més àmplies que apareixen en el sondeig són el suport a la celebració de la consulta, que arriba fins a un 82,1% enfront d'un 13,2% que no hi estarien d'acord, i la participació, que se situaria al voltant d'un 84,3%. Un percentatge altíssim si el comparem amb el de les últimes eleccions catalanes, que ja van tenir molta repercussió i que van quedar en un 67,75% –el 2010 va ser d'un 58,78%.

Pel que fa al suport a la independència, l'AMI també desmunta un dels mites que més s'ha estès entre els sobiranistes: que a l'àrea metropolitana el sí és una realitat minoritària. En l'enquesta s'assegura que un 53,3% dels residents d'aquesta zona són favorables a la independència, i a Barcelona ciutat el percentatge augmenta fins a un 60,2%. Tot i això, l'AMI i altres associacions, com ara l'ANC o Òmnium, continuaran centrant part dels esforços en aquests territoris, perquè és on els partits contraris a la consulta intentaran fer forat.

Les ciutats de més de 150.000 habitants també són les que acumulen un suport menys important a la independència, un 49,9%. “És suficient”, va matisar el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, que també va voler remarcar que un 47,7% dels enquestats mantenen que la transició nacional ha de continuar endavant, encara que el govern espanyol impedeixi el referèndum.

Aquest pas endavant, segons l'entitat, es podria materialitzar en la convocatòria de la consulta igualment tot i el vet espanyol, en unes eleccions plebiscitàries o en una declaració unilateral d'independència. Per contra, un 33,1% apostarien per continuar negociant amb La Moncloa i un 10,5% descartarien el referèndum.

Un altre factor a tenir en compte en aquest complex trencaclosques és saber quin paper adoptaran els indecisos, perquè la seva posició acabarà de reforçar els arguments del sí o els del no. En l'estudi de l'AMI, aquest sector arriba fins a un 11,5% i també hi ha un 10,1% que s'abstindrien i un 0,6%, que es declaren indiferents.

LA XIFRA

3.033
persones
a partir de 16 anys han estat enquestades per l'empresa GAPS per encàrrec de l'AMI.

Margallo insta a abandonar una “via sense sortida”

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va qualificar ahir el procés sobiranista de “via sense sortida” que cal abandonar “com més aviat millor”. García-Margallo va fer les declaracions durant una visita oficial a Lituània. El setembre passat, el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius, havia defensat que cada país “ha de trobar el seu propi camí” i té “dret a l'autodeterminació”, tot i precisar que el procés s'ha de construir sobre “bases legals”. Les declaracions van provocar la reacció de García-Margallo, que va aconseguir una matisació posterior. Ahir, el ministre s'hi va referir en la trobada amb el seu homòleg lituà, Linas Linkevicius, que “va entendre perfectament el que passa”, segons Margallo, que va indicar que l'única constitució que preveu el dret a una secessió unilateral és la d'Etiòpia. “Com més aviat s'abandoni una via que és pur il·lusionisme i ens posem a parlar en termes de realitats, menys temps farem perdre a la gent i provocarem menys frustracions”, hi va afegir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia