Política

Margallo aposta per “explorar vies de convivència” entre Catalunya i Espanya

Considera que el tema central és el finançament autonòmic i el repartiment de recursos

Alerta que la declaració unilateral d'independència és una “via morta” perquè exclouria Catalunya de la UE

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat avui que el procés sobiranista de Catalunya és una “via morta” i ha advocat per “explorar vies de convivència” entre Catalunya i Espanya, les relacions entre les quals “poden acomodar-se sense modificar la Constitució”.

García-Margallo ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta després de reunir-se amb el seu homòleg estonià, Urmas Paet, en ser preguntat diverses vegades pels periodistes locals.

El cap de la diplomàcia espanyola ha deixat clar que “l'exemple dels països bàltics és diferent i distant a la situació a Catalunya”, abans d'afirmar: “Qualsevol comparació entre la presó dels pobles de la Unió Soviètica i un estat democràtic com és Espanya és una aventura intel·lectual molt complicada de defensar”.

Margallo ha tornat a recordar que el dret a la secessió mitjançant una declaració unilateral d'independència no està recollit en la Constitució espanyola i per tant és contrari a l'ordenament de la UE.

“Una declaració unilateral d'independència exclouria Catalunya i hauria de posar-se a la cua i aconseguir la votació unànime de reconeixement de país candidat de l'aprovació de 35 capítols i l'adhesió final”, ha explicat el ministre.

“És una via morta”, ha insistit García-Margallo, qui ha apostat per “explorar vies de convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya”, d'una “convivència que arrenca de l'Espanya romana i es consagra amb els Reis Catòlics fa 500 anys”.

El ministre ha explicat que el tema central de la discussió és el finançament autonòmic i el repartiment de recursos entre l'Administració central i les comunitats autònomes, així com entre les pròpies autonomies.

“S'estudien possibles alternatives per al nou sistema de finançament”, ha dit el titular d'Exteriors, qui ha afegit que es tracta de buscar “acomodament satisfactori” per a les parts.

Ha assenyalat que la Constitució permet “fórmules flexibles per abordar problemes que canvien” i ha dit estar segur que “si les dues parts són capaços de seure a negociar, amb ànim de negociar i no de trencar, la solució és factible”.

“Qualsevol solució dins del marc constitucional és infinitament millor que una solució que suposi sortir del marc constitucional, que no condueix enlloc”, ha afegit.

El ministre ha subratllat que la seva vocació sempre ha estat “més construir ponts que volar ponts” i que sempre ha cregut en la moderació i a buscar el diàleg per resoldre conflictes.

Després que García-Margallo afirmés que l'experiència bàltica “no té res a veure des del punt de vista legal i històric”, el ministre estonià ha assenyalat que entén els arguments i raons tant del Govern espanyol com de la Generalitat.

Tot i això, ha precisat que en ser Espanya un país democràtic està convençut que es podrà solucionar “de manera que la majoria estigui contenta i sense que ningú hagi d'ensenyar res a ningú”.

“A Estònia molts s'han sentit fins i tot orgullosos de com la resta d'Europa veu l'experiència d'independència d'Estònia i d'altres països bàltics, però si ho veiem de més a prop no es poden comparar les dues situacions. Comparar l'Estat de Dret espanyol contemporani amb la Unió Soviètica de l'època no té sentit”, ha afegit Urmas Paet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia