Política

L'NSA desmenteix Obama

Els caps de l'espionatge afirmen que enviaven a la Casa Blanca detalls periòdics de la seva feina

L'agència va obtenir dades sobre l'Estat espanyol a través d'altres “socis europeus”

L'entorn del president diu ignorar el control a líders europeus


El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, compareix i confessa: “Ningú desitja que el president no sabés res de tot això més que el president.” És una de les vinyetes de la revista The New Yorker, però de segur que el pensament ha corregut pel cap de més d'un oficial a la Casa Blanca. Sabedors del mal que fa a la seva imatge i del perill que suposa per a les relacions amb els aliats, els assessors de Barack Obama han intentat distanciar el president dels EUA de la crisi de les escoltes, però no comptaven que els caps de l'espionatge donarien una versió que contradiu l'oficial.

Segons va dir el director d'Espionatge Nacional, James Clapper, oficials d'alt rang de la Casa Blanca reben de manera periòdica detalls sobre operacions dels serveis d'informació com ara les escoltes a la cancellera alemanya, Angela Merkel. Clapper no va detallar si Obama, que ha assegurat no saber res de l'espionatge a líders aliats, també rebia informes sobre les operacions de l'espionatge, però sí va qüestionar les constants afirmacions que la Casa Blanca desconeixia algunes de les pràctiques més polèmiques de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA).

Tant Clapper com el director de l'NSA, el general Keith Alexander, van rebutjar davant del comitè d'Espionatge del Senat que l'agència hagi actuat pel seu compte o de manera paral·lela a la Casa Blanca. Segons els dos dirigents, l'NSA mai va rastrejar informació de ciutadans nord-americans o de líders estrangers sense el consentiment o el coneixement dels seus superiors a Washington. De fet, veterans de l'espionatge van afirmar ahir a la revista Foreign Policy que és “absurd” pensar que Obama no estava al cas de les operacions sobre Merkel. “És impossible que el president no sàpiga que l'espionatge vigila dirigents estrangers”, afirma un exoficial de la Casa Blanca.

Segons el diari The New York Times, els intents dels assessors d'Obama de convertir l'NSA en cap de turc i rentar-se'n les mans ha provocat un gran malestar entre actuals i antics membres de l'espionatge. Així doncs, la Casa Blanca ha de bregar amb la indignació dels serveis secrets i dels diplomàtics estrangers, que ahir eren a Washington per reclamar explicacions.

Merkel s'ha pres la qüestió molt seriosament i ha enviat a la capital nord-americana dues de les persones més importants del seu cercle polític, Christoph Heusgen, assessor en política exterior, i Guenter Heiss, coordinador d'espionatge del govern alemany. Heusgen i Heiss es reuneixen amb la consellera de seguretat nacional dels EUA, Susan Rice, i amb el director Clapper, en unes converses que han de servir per reconstruir la confiança entre els dos països. La setmana vinent, els caps de les agències d'espionatge alemanya viatjaran als EUA per reunir-se amb els seus homòlegs nord-americans.

França admet els vincles

Al mateix temps, representants de la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu, que són a Washington des de dilluns, van instar els EUA a modificar la llei patriota per garantir els drets dels ciutadans i van denunciar la falta de claredat de la Casa Blanca. Als membres de la delegació no els ha agradat que l'NSA hagi responsabilitzat les agències d'espionatge europees de les escoltes fetes en països com ara França i l'Estat espanyol, que hauria estat espiat per “altres socis europeus”. Amb tot, els serveis secrets francesos van admetre haver col·laborat amb l'agència nord-americana. Segons el diari Le Monde, el protocol d'intercanvi de dades va començar a funcionar a principis del 2012, tot i que neguen, com afirma l'NSA, haver enviat dades a Washington.

70,3
milions
de dades va rebre l'NSA des de França. L'espionatge francès reconeix haver ajudat l'NSA, però no l'enviament.

El Kremlin nega haver espiat en el G-20 de Sant Petersburg

La premsa italiana acusava ahir Rússia d'haver intentat espiar delegats dels països membres del G-20 durant la cimera celebrada a Sant Petersburg el setembre passat a través de dispositius USB amb què Rús va obsequiar les delegacions. La informació va ser ahir ràpidament desmentida pel Kremlin; però, curiosament, al cap del Consell Europeu, Herman van Rompuy, el van sorprendre els regals fets durant el G-20 i va demanar que fossin revisats.

Escolta de converses del Vaticà

En aquest ball d'espionatge global, l'NSA també hauria controlat les converses telefòniques del Vaticà i de la residència on s'estava l'aleshores cardenal argentí Jorge Bergoglio abans del conclave que el va escollir papa, segons va dir ahir el setmanari italià Panorama, que cita documents de l'extècnic de la CIA Edward Snowden referits als 46 milions de trucades que l'NSA hauria interceptat a Itàlia, moltes de les quals localitzades al Vaticà. Panorama també avançava part de la informació que publicarà demà divendres, en què sosté que l'espionatge va continuar durant el conclave que va escollir el sant pare el 13 de març passat. La publicació recorda, a més, que el nom del papa Francesc ja apareixia en documents filtrats pel portal Wikileaks.

L'espionatge nord-americà es va infiltrar a Google i Yahoo

L'NSA es va infiltrar als cercadors de Google i Yahoo de tot el món per recopilar milions de dades dels comptes dels usuaris, segons el diari nord-americà The Washington Post, que també beu de les dades revelades per Edward Snowden. Segons un escorcoll secret datat el 9 de gener del 2013, la NSA envia cada dia milions de dades de les xarxes internes de Yahoo i Google a la seva seu a Fort Meade, als afores de Washington.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia