Política

Google i Yahoo s'indignen amb l'espionatge de l'NSA

Els serveis secrets nord-americans van accedir il·lícitament als bancs de dades de companyies d'internet

L'exagent de la CIA Snowden comença a treballar avui per a una important web russa

Cada dia que passa, més sectors de la societat, de l'economia i de la política, fins i tot internacional, se saben espiats per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), gràcies a les dosis d'informació que periòdicament filtra l'exagent de la CIA Edward Snowden. Segons diversos documents secrets obtinguts pel diari The Washington Post, l'NSA es va infiltrar als enllaços de comunicacions que connecten els centres de dades de Google i Yahoo arreu del món. D'aquesta manera, l'agència ha tingut a la seva disposició informació de centenars de milions d'usuaris d'internet, la majoria nord-americans. Tal com detalla el rotatiu, l'NSA no emmagatzema tot el que recull, però sí quantitats importants d'informació.

Google, com era previsible, va fer pública la seva indignació i va assegurar que no estava al cas de les filtracions de l'NSA als seus bancs de dades. Cal tenir en compte que els serveis secrets nord-americans ja tenen accés a informació dels usuaris de Google a través del programa clandestí Prisma, pseudolegal. A través del programa, l'agència d'espionatge demanava a companyies com ara Google informació sobre els usuaris, i aquesta la cedia. En aquest cas, els serveis secrets dels EUA haurien accedit als bancs de dades sense el consentiment de les empreses tecnològiques.

De fet, el cap legal de Google, David Drummond, va afirmar ahir que la companyia de Califòrnia no ha permès a l'administració l'accés als seus sistemes. “Durant molt de temps, ens ha preocupat la possibilitat de ser víctimes d'aquest tipus d'espionatge, per això hem continuat ampliant la privacitat de més i més servidors”, va afirmar Drummond, a través d'un comunicat. “Estem indignats en saber fins a quin extrem arriba el govern per interceptar les dades privades de les xarxes”, hi va afegir el cap legal de Google, que va exigir una reforma urgent del sistema.

Milions de dades

Per la seva banda, Yahoo es va referir a la qüestió en termes similars. Un portaveu de la companyia va afirmar que el cercador no ha donat mai accés als seus bancs de dades ni a l'NSA ni a cap altra agència de l'administració nord-americana. Segons mostren els documents filtrats per Snowden a The Washington Post, l'NSA obtenia milions de dades diàriament de les xarxes internes de Google i Yahoo i les enviava a Fort Meade, on l'agència té la seu. Els següents trenta dies, els agents estudiaven la informació per obtenir les metadades; és a dir, indicadors sobre els autors dels correus electrònics, els destinataris i continguts en text, àudio i vídeo.

Enmig de tot plegat, amb la indignació creixent contra l'NSA i l'administració, l'exagent responsable de les filtracions ha obtingut feina a Rússia, on s'amaga de les autoritats nord-americanes. Segons un dels seus advocats, Snowden ha començat a treballar avui per a una important web russa, en què farà tasques de manteniment. L'advocat, que va fer l'anunci a l'agència de notícies estatal RIA Novosti, no va voler revelar el nom de la web

LA XIFRA

180
milions d
e dades, aproximadament, processava l'NSA cada mes de Google i Yahoo.

LA DATA

01.08.12
El govern de Rússia
garanteix a l'exagent de la CIA Edward Snowden asil per un any.

LA FRASE

Ens indigna saber fins a quin extrem arriba el govern per interceptar dades privades de la xarxa
David Drummond
cap legal de google
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia