Política

ERC recela de celebrar una consulta que duri dos dies

Els republicans mantenen que el referèndum s'ha de plantejar com una votació normal

El govern estudia habilitar dos dies per optimitzar recursos

CiU i ERC sí que estan d'acord a potenciar la votació per internet

Les pròximes setmanes podrien ser decisives en la història recent del país si finalment s'acaba concretant tot l'esquelet de la consulta, que s'ha de celebrar l'any 2014. La gran majoria de les mirades estan centrades en l'elaboració de la pregunta, que genera múltiples picabaralles com ara la que hi va haver ahir entre Josep Antoni Duran i Lleida i Oriol Junqueras, però també hi ha altres aspectes que són igual d'importants, o més. La logística del referèndum és un d'aquests vessants, i el govern es planteja que pugui durar dos dies per optimitzar recursos i rebaixar la possible tensió, tal com va avançar aquest diari. Es tracta només d'una proposta, però ERC ja hi ha mostrat reticències, perquè prefereix una votació “normal” d'un sol dia. Tot i això, fonts republicanes no tanquen del tot aquesta porta: “Si ens diuen que amb aquest model la participació podria pujar un 20%, ho acceptarem, però de moment veiem més clar fer-ho en un diumenge, com sempre.”

L'àrea de processos electorals del Departament de Governació interpreta que una doble cita electoral en cap de setmana seria una bona solució per aprofitar més bé els recursos materials i humans propis, perquè, amb tota probabilitat, la Generalitat haurà d'organitzar la convocatòria sense cap mena d'ajuda –més aviat al contrari– de l'Estat. Un altre avantatge és que, durant dos dies, el risc d'incidents es minimitza, perquè no hi ha tant col·lapse de gent votant als col·legis. Aquests arguments no acaben de convèncer del tot ERC, que ja n'ha parlat amb la vicepresidenta, Joana Ortega.

Cànons habituals

Els republicans entenen que el govern estudiï aquesta opció, però consideren que en una cita tan transcendental com la consulta s'han de seguir els cànons tradicionals. “La gent no acaba d'estar preparada per votar dos dies”, hi afegeix ERC, que tem que com més duri la votació més es pugui mobilitzar el sector del no.

Una altra novetat que està gestionant Governació és la possibilitat que s'habiliti un vot anticipat per internet durant una setmana, que podria ajudar a augmentar la participació. El sistema, que estaria obert a tothom que ho volgués, facilitaria principalment la participació dels catalans a l'exterior, perquè, en cas de conflicte, el seu sufragi ja no dependria de la bona voluntat del govern espanyol per enviar el vot per correu. D'aquesta manera, s'evitarien casos com el de les últimes eleccions catalanes, en què molts ciutadans no van poder votar per culpa del mal funcionament de les delegacions espanyoles diplomàtiques.

La formació de Junqueras també veu amb bons ulls aquest plantejament, sobretot aplicat als residents a l'estranger. En aquest sentit, recorden que si la fórmula 2.0 funciona, raó de més per celebrar la votació presencial en un sol dia, perquè molta gent ja hauria votat.

Precisament la vicepresidenta, Joana Ortega, està aquests dies de viatge oficial al Quebec per prendre nota sobre les votacions electròniques –vegeu reportatge– i és possible que també es desplaci les properes setmanes fins a Suïssa per viure en directe unes altres eleccions.

Exemples arreu del món

La Generalitat ha fet diverses proves pilot 2.0 en alguns comicis, però mai s'ha atrevit a fer el pas definitiu; sí que ho han fet, en canvi, altres països que tenen una llarga tradició en aquest terreny com ara Suïssa, Estònia, França, els Estats Units, Finlàndia, Noruega i Austràlia. Tot i les possibles reticències inicials, el conseller delegat de Scytl, una de les empreses pioneres en aquesta mena de votacions, assegurava en una entrevista a El Punt Avui que “el vot electrònic facilitaria la participació en la consulta.”

Aquest panorama positiu contrasta amb el d'altres llocs on el vot per internet no ha acabat de tenir acceptació com ara Alemanya i el Regne Unit.

04.07.13
El Parlament
constitueix la Comissió d'Estudi del Dret a Decidir, presidida per Núria de Gispert, que haurà de consensuar la data i la pregunta de la consulta abans de final d'any.

LES XIFRES

14.09.14
És la data
que té més números perquè se celebri el referèndum. A hores d'ara, la majoria de formacions polítiques estan d'acord amb aquest dia.
2.400
urnes
calcula la Generalitat que es necessitarien per fer la consulta. Actualment, en tenen 300 i, per tant, se n'haurien de comprar unes 2.100. La despesa total seria d'uns 84.000 euros.
7
dies
podria durar la votació electrònica prèvia a la consulta que el govern es planteja habilitar. Seria una manera de facilitar la participació dels catalans a l'exterior.
Les claus

La pregunta fa aflorar la tensió entre Duran i Junqueras

M.B

La mala relació entre ERC i Unió és una realitat que ningú qüestiona. Junqueras acusa Duran d'entorpir el procés i el socialcristià exigeix als republicans que es comprometin més en el dia a dia.

Xoc dialèctic

Però, ara que arriba el moment decisiu, el moment de definir la pregunta de la consulta, aquesta tensió va in crescendo i tothom es treu la careta. Divendres, Junqueras va assegurar que quedaran
“sols alguns dels vells i nous representants de l'establishment”, que aposten per “preguntes arbre, gens clares i menys explícites”. Duran, tot i que no va ser mencionat, es va sentir al·ludit i ahir va carregar contra el president d'ERC via Twitter, una eina que cada cop serveix més per descarregar l'adrenalina. El líder d'UDC va acusar Junqueras d'haver trencat l'“esperit unitari” del Parlament i va assegurar que era “fals” que ell hagués plantejat una pregunta arbre. I va matisar que aquest tema ha de ser fruit del consens entre totes les forces.

La gran incògnita

La situació viscuda ahir demostra que no serà gens fàcil que els grups favorables al dret a decidir es posin d'acord sobre quin ha de ser l'enunciat de la pregunta. ERC defensa que ha de sortir una referència a estat “independent”, mentre que CDC i UDC es barallen sobre què vol dir estat propi. ICV també es troba atrapada en aquest terme d'estat propi, que per alguns significa independent; per d'altres, confederal, i per uns tercers, federal. Un galimaties que ha de tenir solució abans de final d'any. Caldrà veure si pel camí se'n despenja alguna formació.

La tercera via

Pere Navarro es va afegir ahir a aquesta polèmica i va recordar a Junqueras que “les terceres vies són cada vegada més àmplies”. I va tornar a posar Duran i Lleida com a exemple de bona praxi a l'hora de preparar el referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia