Política

Un pressupost al límit

Mas-Colell presenta els comptes del 2014 basats en mantenir la despesa pública de l'any passat i complir el topall de dèficit mitjançant una sola via: nous ingressos

Preveu aconseguir 2.318 milions amb la privatització de béns i serveis

S'incrementa la partida del PIRMI i els ajuts a alumnes de menjador i afectats per desnonaments

El descens de la despesa pública en els últims quatre anys és del 22%. Una xifra que, segons el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, “ha arribat al límit” i, per tant, per augmentar els recursos de les arques de la Generalitat i poder afrontar el deute, mantenir els serveis socials i complir amb el topall de dèficit de l'1% només queda una via; fer créixer els ingressos addicionals.

Amb aquest objectiu el govern de CiU ha elaborat un pressupost pel 2014 que, segons va destacar el conseller, és fruït d'hores de reunions i negociacions “discretes” amb ERC, el soci parlamentari. Un acord que ha estat possible perquè els republicans “entenen” que per afrontar l'agenda política del 2014 “cal tenir aprovat un pressupost”, va destacar el responsable dels números de la Generalitat. Aquesta és la mateixa raó que obliga el govern de CiU i ERC a complir el topall de l'1% del dèficit que fixa la llei d'estabilitat pressupostària i que equival a una reducció de 1.979 milions, quantitat que se suma als 500 milions que el govern espanyol ha retallat del sistema de finançament que prové de l'Estat.

Davant la impossibilitat d'augmentar la tisorada en la despesa de la Generalitat –es manté la congelació de salaris i la retirada de la paga extra– s'intentarà compensar l'apartat d'ingressos amb la venda d'edificis i terrenys, 864 milions, i la concessió de la gestió de serveis, 1.454 milions. A més a més, s'aplicaran nous impostos i taxes. Entre les noves figures impositives, Mas Colell només va concretar el ja conegut retorn de l'impost de successions amb el qual es preveu recaptar 54,2 milions, i altres de finalistes que s'aplicaran sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica (21,6 milions) i l'enlairament d'emissions de contaminants en la indústria i l'aviació. Tanmateix, ja va avançar que pel que fa al nombre de noves taxes, el volum podria arribar a la trentena, que es desenvoluparan a través de la llei d'acompanyament. En total, s'ingressarien 909,5 milions, una xifra que ja inclou mesures fiscals adoptades el 2012, com la taxa turística. De moment, el govern no preveu ingressar res a través de l'impost sobre dipòsits bancaris, malgrat que “alguna cosa es mou”, va apuntar Mas-Colell.

Comptes no sostenibles

El conseller d'Economia va admetre que l'augment dels ingressos suposarà, evidentment, un increment de la pressió fiscal per als catalans. L'alternativa, però, seria reduir serveis públics, actuació que el dirigent va qualificar “d'inacceptable”. També va apuntar que els comptes són “insostenibles”. “No podem abaixar la despesa i, d'altra banda, fixar uns ingressos que sabem que no seran recurrents en els anys”, va explicar. Però el conseller té clar que “alguna cosa haurà de passar el 2015”.

Per començar, va apel·lar a la revisió del sistema de finançament, tot i desconèixer quines intencions té l'Estat. Un nou model que Mas-Colell va aprofitar per vindicar, ja que, assegura, la Generalitat està “infrafinançada”. “Aquest i no cap altra és la base del problema, necessitem un sistema més just i equilibrat”, va reclamar.

LES FRASES D'ANDREU MAS-COLELL

Ens agradaria que la pressió fiscal fos menor, però l'opció de reduir serveis és inacceptable
La realitat és que la Generalitat està infrafinançada; aquest és el nostre principal problema

1.700 milions que no vindran

En la presentació dels pressupostos, el conseller d'Economia es va mostrar gairebé convençut que els 1.700 milions compromesos pel govern espanyol a través del Fons de Liquiditat Autonòmic no arribaran. “Els espero, retòricament sí, però no vindran pas”, va assegurar aquest responsable. Mas-Colell va denunciar el canvi de política del govern del PP que en un primer moment va garantir aquesta quantitat per poder pagar els proveïdors. El conseller, que va desvincular els 1.700 milions del projecte de pressupost, considera que el canvi de política del govern de l'Estat afectarà greument la tresoreria de la Generalitat. “És un escàndol”, va etzibar. I és que sense aquests diners no es podrà complir la llei de morositat. “No arribarem al somni de posar-nos al dia”, va lamentar el conseller, que va qualificar aquesta partida “d'indispensable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.