Política

Mas desafia l'oposició a fer un pressupost alternatiu

CRÍTIQUES El PSC, el PP, ICV i la CUP critiquen les privatitzacions i la “poca” despesa social i el president els repta a elaborar una proposta per complir el sostre de dèficit

El president tampoc concreta quin patrimoni es vendrà

Els tòpics diuen que la millor defensa és un bon atac, i aquesta és l'estratègia que ahir va adoptar el president de la Generalitat, Artur Mas, quan la majoria dels grups de l'oposició van criticar els pressupostos per al 2014 i els van qualificar d'“antisocials”, perquè la despesa per càpita en aquest sector ha baixat a nivells de fa deu anys. Mas va desafiar-los a presentar una alternativa sòlida i a abandonar el “bla, bla, bla”. De les paraules als fets, va etzibar-los. “Facin una proposta, llavors començaran a ser creïbles”, va reclamar el president, que va defensar aferrissadament els comptes.

Segons Mas, els números del 2014 no agraden a ningú ni són els “ideals”, però sí que tenen una “sensibilitat social màxima” i va assenyalar que el percentatge destinat a aquest àmbit és del 71,1%, superior a l'últim govern del tripartit, en què va ser del 67%. Això sí, en números absoluts va reconèixer que la partida ha caigut en picat fins a equiparar-se a la de l'any 2004. “Hi ha menys despesa, perquè hi ha menys diners”, va argumentar Mas, que també va destacar que per primer cop en força anys no hi haurà més retallades –tot i que se'n consoliden algunes dels exercicis anteriors, com ara la supressió de la paga extra als funcionaris.

Les tisorades, per tant, ja no serviran per ajustar el sostre dèficit, que l'Estat ha situat en un sever 1% per a totes les comunitat, sinó que es busquen nous ingressos, que el govern centra principalment en la venda de patrimoni i privatitzacions –prop de 2.300 milions–. El Departament d'Economia no ha detallat quines operacions es faran ni què es posarà a subhasta, i ahir tampoc ho va fer el president Mas, tot i que s'especula que es vendran més edificis, solars de l'Incasòl i també actius de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), com ara depuradores i altres instal·lacions.

Crítiques a les vendes

Precisament l'oposició va retreure al govern aquesta indefinició i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va destacar que són els pressupostos de les “privatitzacions.” Moment que Mas va aprofitar per ressaltar que aquesta és l'única sortida per trobar ingressos i poder complir l'objectiu de dèficit de l'Estat, que “castiga la sanitat, l'ensenyament, els serveis socials i l'estat del benestar”. Tampoc no es va estar de recordar als socialistes que el govern del PSOE es va voler vendre l'empresa Aena. “Ara és un pecat que els altres vulguin vendre alguna cosa?”, es va preguntar.

ICV-EUiA i el PP també van carregar per la baixada de la despesa social.

ERC hi dóna suport

Davant d'aquestes crítiques, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va sortir en defensa d'uns comptes que el seu partit ha consensuat amb l'executiu. El líder dels republicans va insistir en una idea que ha repetit més d'un cop: que el govern espanyol determina quins diners formen part del cistell del pressupost, i l'únic que pot fer la Generalitat és redistribuir-los de la millor manera. En aquest sentit, tal com havia fet Mas, va insistir que són uns comptes “al més justos possibles” i que demanen un esforç addicional a “qui més té”. Una manera de justificar un suport a CiU que la resta de partits de l'oposició han censurat.

Poden repetir tants cops com vulguin que són els comptes més socials, però la despesa social és la del 2004
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL ICV
No ens diguin que són uns pressupostos socials, són els pressupostos de les vendes i de les privatitzacions
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Estem davant d'uns pressupostos antisocials, trampa, d'estelada i ficticis, un retorn al passat
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ
Per primer cop se supera el 70% del pressupost dedicat a partides de salut, d'ensenyament i de benestar social
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Aquests comptes reprodueixen l'esquema d'empobriment, que ha esmicolat països
David Fernàndez
DIPUTAT DE LA CUP

“Catalunya estira el carro com ningú”

Un cop més, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar des del seu escó que el govern català se centri a sortir de la crisi i que arraconi el projecte d'un referèndum que “no es farà” i que és “il·legal”. Davant d'aquesta recurrent afirmació, Mas va indicar que el govern de la Generalitat treballa intensament per a la recuperació econòmica, i va esgrimir unes xifres que van atacar directament la línia de flotació de Sánchez-Camacho: tota l'ocupació que es va crear a l'Estat espanyol durant el tercer trimestre del 2013 va ser a Catalunya. Segons Mas, a Espanya es van crear 39.000 llocs de treball, dels quals 52.000 van situar-se a Catalunya. “Estem estirant el carro com ningú”, va assegurar el president, que va lamentar que aquesta imatge no es vegi d'igual manera arreu de l'Estat. Camacho, però, va insistir que l'executiu no fa prou en aquest camp i va subratllar el mal moment que passen les farmàcies: “Acabaran cobrant gràcies al govern d'Espanya, que els pagarà els deutes que vostès són incapaços de pagar.” El president de Ciutadans, Albert Rivera, també va fer la mateixa reflexió respecte als impagaments i, seguint un fil argumental calcat del del PP, va comentar que no es pot celebrar la consulta si no hi ha acord amb La Moncloa. Mas, però, va contestar-li que hi ha molts “marcs legals” i que el referèndum es farà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia