Política

CiU vota en contra de fer un referèndum unilateral d'independència si Madrid veta la consulta

Ha rebutjat una moció presentada per la CUP que ha rebut el suport d'ERC i ICV-EUiA assegurant que “ara no toca” perquè suposa fer-li un “mal favor al procés polític”

El PSC, el PP i Ciutadans també s'hi han oposat

CiU i ERC han votat aquest dijous de forma diferent sobre la conveniència de convocar de forma unilateral un referèndum sobiranista en cas que es produeixi un “bloqueig” de l'Estat, ja que la formació independentista s'ha posicionat a favor mentre que la federació nacionalista ho ha fet en contra.

Aquest era un dels punts d'una moció que ha presentat la CUP en el ple del Parlament, en la que es reclamava també “respectar” el mandat popular expressat a les urnes amb una majoria “clara” a favor del dret a decidir, celebrar la consulta sobiranista el 2014 o acordar una pregunta “inequívoca” que inclogui el concepte d'independència amb un 'sí' o un ‘no' de resposta.

CiU ha votat en contra de tots els punts de la moció amb l'argument que “ara no toca” perquè suposa fer-li un “mal favor al procés polític” que ha de concloure amb la consulta d'autodeterminació, mentre que ERC s'ha aliat amb la CUP recolzant totes les seves peticions en aquesta iniciativa parlamentària.

El punt més transcendent de la moció de la CUP era el que instava al Govern a “promoure el referèndum de forma unilateral, habilitant tots els mecanismes a l'abast per fer-ho possible, en el cas que es constati el bloqueig de l'Estat espanyol a deixar votar al poble català per decidir el seu futur”.

Aquesta reclamació, a més dels vots d'ERC i la CUP, ha comptat també amb el suport de la coalició ecosocialista (ICV-EUiA), formació que defensa que la consulta se celebri “sí o sí”, mentre que l'altre partit favorable al dret a decidir, el PSC, ha votat en contra de tots els punts de la moció, de la mateixa manera que ha fet CiU.

El diputat de CiU David Bonvehí ha reconegut que el seu partit se sentia “còmode” amb algunes de les propostes de la CUP, però ha rebutjat tota la moció perquè, ha dit, el Parlament ja ha fixat un full de ruta “clara” per poder convocar la consulta sobiranista.

En aquest sentit, ha advertit que la proposta de la CUP vaig poder trencar el “consens” entre els partits favorables al referèndum, quan “hem d'estar més units que mai”.

Per contra, la diputada d'ERC Marta Rovira ha restat importància al fet que els partits favorables a la consulta s'hagin posicionat avui de forma diferent, i ha insistit que el referèndum s'ha de celebrar “sí o sí” si l'Estat nega aquesta possibilitat.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha reiterat que la consulta ha de convocar-se amb un acord polític “no sol amb el Govern espanyol, també entre els catalans”, pel que ha exigit al president de l'Executiu, Mariano Rajoy, que abandoni l'”immobilisme i tingui una mica de sentit d'Estat”.

Tant el PPC com Ciutadans (C's) s'han mostrat molt crítics amb la moció de la CUP i, així, el diputat popular Sergio Santamaría ha qualificat aquesta proposta d'”il·legal, radical extremista, i rupturista” que, a més, “crea el germen de la discòrdia”.

Des de C's, el seu líder, Albert Rivera, ha afirmat que no es pot invocar un dret que “no existeix”, en referència a l'autodeterminació, i ha invitat de nou als partits favorables a la consulta a portar aquesta iniciativa a les Corts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia