Política

Els grups s'encallen en el trasllat de la via legal a Madrid

Un primer calendari fixa el debat en el Congrés entre el juny i l'octubre del 2014

Els partits estudien alternatives

La complexitat dels tràmits per traslladar la sol·licitud de convocar un referèndum al Congrés dels Diputats ha obligat els grups parlamentaris (CiU, ICV, ERC i la CUP) a estudiar amb detall tots i cadascun dels camins per tal d'actuar amb eficàcia i no quedar “entrampats en una teranyina”, segons fonts de la negociació a aquest diari. Ahir va tenir lloc una nova trobada entre els grups que donen suport a la consulta per, a més de ratificar la voluntat de tirar endavant el procés per l'article 150.2 de la Constitució, acordar la forma jurídica de la petició. La decisió final es portarà dilluns vinent a la comissió del Dret a Decidir.

Els grups, a excepció del PSC, debaten ara si presentar la sol·licitud en forma de proposició de llei del Parlament cap a la Mesa del Congrés o bé a través d'una proposta de resolució en què s'instaria els partits catalans a remetre la petició a Madrid a través dels seus grups parlamentaris al Congrés.

En el primer dels casos i segons han pogut escatir els partits, la proposició de llei arribaria com més aviat el juny i com més tard a l'octubre, ja que les iniciativa catalana se situaria a la cua de peticions en un moment en què són moltes les comunitats autònomes que ja han presentat propostes i hi ha registrades vàries iniciatives legislatives populars (ILP). El debat no es produiria fins l'any que ve, raó per la qual aquest calendari ja ha estat pràcticament descartat pels quatre grups parlamentaris.

La segona opció, la proposta de resolució, podria avançar el calendari fins al mes de febrer tenint en compte que, en el Congrés, cada grup pot presentar propostes d'acord amb un topall que tenen designat pel reglament. Davant la complexitat, els partits continuen estudiant una fórmula que, sigui quina sigui, primer s' aprovarà, amb tota solemnitat, a la cambra catalana. Si el dia 11 es desencalla la iniciativa, arribaria al ple pels volts del dia 20.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia