Política

Moderació a l'espanyola

El govern espanyol fa una crida a la calma a Artur Mas, però adverteix que els seus plantejaments sobre la consulta són inamovibles

Insisteix que el referèndum no té cabuda en la Constitució ni en les lleis actuals

Sense canviar ni una coma en el discurs que practica des de fa mesos quan del que es tracta és de parlar del procés català, la vicepresidenta del govern espanyol es va veure ahir amb cor d'impartir lliçons de moderació als defensors del dret a decidir i, molt especialment, a Artur Mas, al qual va tornar a traslladar una oferta de diàleg condicionada al marc constitucional vigent i a les lleis. Preguntada per la decisió de CiU de no donar suport a la moció presentada dijous per la CUP, que obria la porta a
la convocatòria unilateral d'una consulta, Soraya Sáenz de Santamaría va insistir que les decisions que prengui l'executiu de Mas “i que vagin en la línia de respectar el marc constitucional i les lleis” tindran el suport del govern espanyol, que –va advertir– “no podrà secundar cap mesura que surti dels marcs ja esmentats”.

“La posició del govern és molt clara. Hi ha decisions que no caben en la Constitució ni en les lleis”, va afegir Sáenz de Santamaría, que no va desaprofitar l'ocasió per destacar les mesures aprovades ahir pel Consell “per ajudar els ciutadans de les diferents comunitats quan els seus governs autonòmics tenen problemes per mantenir determinats pagaments i serveis públics”. Sense dir-ho, la vicepresidenta es referia a l'anunci de nous mecanismes per fer possible que els farmacèutics catalans comencin a cobrar les factures pendents.

Més informació a

Societat

LES FRASES

El govern de la Generalitat hauria d'actuar amb moderació en la seva intenció de convocar una consulta
La nostra posició és molt clara; hi ha decisions que no caben en la Constitució i les lleis
Soraya S. de Santamaría
Vicepresidenta del govern espanyol

“Obsessionats amb Catalunya”

Un article del diari britànic Financial Times assegura que la dreta espanyola “està molt més obsessionada amb l'amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants”. En el text, que analitza la manca de partits euroescèptics a l'Estat, el periodista Tobias Buck diu: “A un nacionalista espanyol no li fa bullir la sang un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona.” L'article assegura que, a diferència de la resta de dirigents europeus, Mariano Rajoy no serà castigat per partits euroescèptics en les europees, sinó per partits catalans o bascos, o per UPD. Buck se sorprèn del fet que a l'Estat “no hi ha plataformes antieuropees com al Regne Unit o a Alemanya”. “Els espanyols poden tenir menys fe en les institucions europees que abans de la crisi, però encara sembla que veuen Brussel·les com un millor administrador que Madrid”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia