Política

València clama unida contra el tancament de RTVV

Milers de persones van participar en una multitudinària manifestació per a exigir al govern de Fabra que rectifique i arribe a una solució de consens per mantenir les emissions del servei públic

Els carrers del centre de València van viure ahir una autèntica rebel·lió social contra la que podria considerar-se fins ara la decisió més impopular del govern d'Alberto Fabra. Milers de persones –l'organització parlava de 60.000– es van manifestar en contra del tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), anunciat pel Consell després de fer-se pública la sentència que anul·la l'ERO i que obliga a readmetre el miler de treballadors acomiadats il·legalment des de la seua aprovació l'agost del 2012.

Però, més enllà de la importància quantitativa de la protesta, el que ahir va sorprendre, per inèdit, va ser la diversitat de col·lectius i particulars que van unir les seues veus en un mateix clam: “RTVV no es tanca. És la teua”, seguint el lema de la convocatòria. Senyeres, banderes espanyoles, quadribarrades i estelades –impossibles de fer convergir en altres ocasions– ahir van coincidir en un mateix espai. Fins i tot, es va poder veure gent pròxima al PP i al denominat sector blaver demanant la dimissió del president Fabra, un dels lemes més repetits durant el transcurs de la manifestació. En total, més de 160 associacions, sindicats, representació de tots els grups de l'oposició i partits de fora l'arc parlamentari van reclamar al Consell que rectifique i que escolte les alternatives que es plantegen des del comité d'empresa de RTVV, que insisteix que l'ens és viable econòmicament i imprescindible per a la societat valenciana.

I així ho van reclamar tots els representants de la societat cívica que encapçalaven la manifestació. El músic Feliu Ventura va defendre la necessitat de RTVV i “de qualsevol altra que vinga per aportar pluralitat i defensar la nostra llengua. Jo no he estat d'acord amb el seu contingut, però és un continent que no podem perdre”. Vicent Torrent, fundador d'Al Tall, va considerar que RTVV “és viable” i va qualificar el tancament com “un acte deliberat en contra del poble” i un “atemptat”. El dramaturg Carles Alberola va reclamar a Fabra “negociar, perquè ací no hi ha gent d'una tendència o una altra: està el poble valencià”. “RTVV no hauria de tenir plantejaments econòmics, perquè és un ens necessari per vertebrar el País Valencià i una eina d'expressió del poble valencià, un referent de normalització lingüística i ens la trauran”, va dir el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno. Tots ells van pujar a l'estudi mòbil que l'organització va muntar per poder retransmetre la manifestació i que va ser conduït pels periodistes Clara Castelló i Joan Espinosa. La manifestació va cloure amb la lectura d'un manifest i l'actuació de nombrosos cantants i grups del panorama musical en valencià.

LA FRASE

Fabra, negocie, perquè ací no hi ha gent d'una tendència o una altra: està el poble valencià
Carles Alberola
Dramaturg

“No s'acaba res. Continuarem”

“Són altres els que han pervertit els objectius de la RTVV i l'han convertida en una eina de propaganda i manipulació. Són altres, que tenen nom i cognoms, [...] els que l'han duta a la ruïna amb una gestió nefasta perquè buscaven el benefici propi. Volen tancar-la el s que l'han duta a la desfeta econòmica i el descrèdit social”, així ho denunciaven els actors Rosana Pastor i Ferran Gadea, encarregats de llegir el manifest que posava punt final a la manifestació i que va haver de ser llegit en dues ocasions. Ambdós van subratllar que la d'ahir era una oportunitat històrica per canviar el model de RTVV. “Hui no acaba res. Hem de continuar. Canal 9 no es ven, es defèn.” El manifest recorda que l'ens és una eina cabdal per a la vertebració del país, la participació democràtica i, sobretot, per a la defensa i la promoció de la llengua. “Televisió pública, en valencià i de qualitat”, reclama.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia