Política

El PSC endurirà l'estratègia i votarà contra les iniciatives sobre la consulta que no sigui acordada amb l'Estat

Els socialistes catalans volen “clarificar” la seva posició sobre el sobiranisme després de la Conferència Política del PSOE

Els socialistes catalans enduriran la seva oposició al procés sobiranista i votaran en contra de totes les iniciatives sobre el dret a decidir que impliquin o vagin en la direcció de celebrar una consulta sense acord amb Madrid. Aquesta és, segons fonts del PSC, una de les premisses de la nova estratègia que activaran en els pròxims mesos a Catalunya després de sortir reforçats de la Conferència Política del PSOE on Alfredo Pérez Rubalcaba i Susana Díaz van apel·lar -amb diferents matisos- a la “unitat” dels socialistes en la defensa del model federal, però sense cap concessió al dret a decidir. Fonts del PSC han explicat que ha arribat l'hora de “clarificar” la posició.

Segons aquestes fonts, el canvi de paradigma implica que el PSC deixarà de centrar-se en la defensa d'una consulta “acordada”, i passarà a oposar-se a “la consulta il·legal” d'Artur Mas. Per aquest motiu, qualsevol iniciativa al Parlament que impulsi el procés sense un acord previ amb el govern espanyol rebrà un “no” del PSC, que es nega a “acompanyar” a CiU cap al que consideren un fiasco polític, perquè la consulta, diuen, “no se celebrarà”.

Els socialistes catalans acosten posicions d'aquesta manera amb un PSOE que en aquesta Conferència Política ha deixat clar que està per impulsar una reforma de la Constitució en la direcció federal, però que s'oposa frontalment al dret a decidir. Va llançar el missatge la presidenta andalusa a la seva primera intervenció, quan va advertir al PSC que els socialistes catalans i espanyols han d'anar “junts”, però que el projecte socialista ha de ser “reconeixible” i que el país “no es pot permetre que el PSOE creï desconcert i inseguretat entre els ciutadans”.

Minuts abans, Pere Navarro havia mantingut una trobada amb la mateixa Susana Díaz i amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a més del president asturià Javier Fernández. Tots ells van parlar del model territorial en els seus discursos, i en major o menor mesura van apel·lar a la unitat del socialisme davant el repte del sobiranisme.

Després de les paraules de Susana Díaz de dissabte, Pere Navarro va veure diumenge com Alfredo Pérez Rubalcaba introduïa un gir al registre i elogiava el paper del PSC. Rubalcaba, que va propiciar fins i tot una ovació del ple de la Conferència Política a Navarro, va assegurar que el PSC i el PSOE reconstruiran “junts” els ponts trencats entre Catalunya i Espanya per edificar una “convivència” des de la “unitat i la diversitat” i sobre “la voluntat de seguir vivint junts, el respecte mutu i l'afecte”.

PSC i PSOE han abordat també en aquesta conferència política el paper dels socialistes catalans al Congrés després que els diputats del PSC trenquessin per segona vegada la disciplina del Grup Socialista el mes passat en una votació sobre el dret a decidir. Fonts del PSC al Congrés apunten que en els pròxims mesos poden arribar a Madrid fins a tres votacions més en aquesta direcció.

Aquesta va ser una de les qüestions abordades a la conversa que van mantenir diumenge Pere Navarro i la portaveu socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, abans de la clausura de la Conferència Política. Tots dos van prendre un cafè -captat també per les càmeres- al bar del recinte on se celebrava l'esdeveniment.

Recuperar el pols a C's

Els socialistes catalans també provaran de frenar l'erosió de vot que els suposa el discurs de Ciutadans. Fonts del PSC consideren que el creixement de la formació d'Albert Rivera és fruit del debat sobre la independència però no té base ideològica sobre altres qüestions que afecten els ciutadans. Per aquest motiu, els socialistes preveuen recuperar iniciatives en l'eix dreta-esquerra sobre qüestions com l'avortament, l'eutanàsia o les pensions, que poden posar al descobert les mancances del discurs de Ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia