Política

El PSC baixa del tren

El partit endureix l'estratègia sobre el dret a decidir i rebutja les iniciatives que no tinguin el suport de Rubalcaba i Rajoy Torna la tensió interna en l'executiva posterior a la conferència política del PSOE

Veus del partit demanen donar suport a la via de l'article 150.2


S'ha acabat el bròquil. La direcció nacional del PSC endurirà l'estratègia que ha seguit fins ara sobre el dret a decidir i no dubtarà a votar en contra de qualsevol iniciativa que abans no tingui un acord amb el PSOE i el PP. L'objectiu dels de Pere Navarro és deixar de contribuir des del Parlament a la tensió amb l'Estat i centrar-se exclusivament en el discurs social i econòmic.

L'endemà de la conferència política del PSOE, l'executiva del PSC va marcar ahir un punt d'inflexió en la trajectòria dels socialistes catalans, segons el sector crític Avancem. La direcció s'està plantejant baixar del tren del dret a decidir i, tot i que encara no hi ha una decisió ferma, té previst votar en contra de demanar “transferir” a la Generalitat la competència per convocar consultes a través de l'article 150.2 de la Constitució espanyola.

La tensió interna per la qüestió sobiranista va tornar a sorgir en l'executiva que es va fer a la seu del carrer Nicaragua. Quatre intervencions –de to, estil i orígens molt diferents– van reclamar a Navarro que plantegi una alternativa per si la reforma federal de l'Estat no es pot dur a terme davant l'actual negativa rotunda del PP. Dos diputats i membres del corrent Avancem, Joan Ignasi Elena i Jordi del Río, van demanar que el partit doni un suport més clar a una consulta i, en concret, van coincidir a dir que els socialistes haurien de donar suport a la via de l'article 150.2 proposada per la Comissió pel Dret a Decidir quan es voti al Parlament. El portaveu parlamentari del partit, Maurici Lucena, segons fonts presents en la reunió, va rebutjar-ho de ple per no fer el joc a CiU i ERC. El diputat i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va intervenir per deixar clar que el partit ha de continuar reclamant al PSOE el suport a una consulta malgrat que la declaració de Granada no ho inclogui. Finalment, un dels pesos pesants de la vella guàrdia del Baix Llobregat, l'exministre Celestino Corbacho, va arribar a plantejar directament a Navarro que la reforma federal de l'Estat, davant la inflexibilitat del PP, és gairebé impossible, ja que per a una modificació així cal tenir el suport de dos terços de les Corts, dissoldre les cambres, convocar eleccions i guanyar un referèndum posterior a tot l'Estat. En vista d'això, Corbacho proposava anar pensant en una alternativa.

Fins i tot, fonts de la direcció del PSC van arribar a explicar, segons l'ACN i en el marc de la trobada del PSOE, que deixaran de sumar-se a acords en defensa d'una consulta “acordada” i passaran directament a oposar-se a “una consulta il·legal”.

LES FRASES

Encara no hi ha cap document sobre l'article 15.2. Però serem coherents
Crec que hi haurà acord amb el PSOE per fer la consulta
Jaume Collboni
portaveu del psc

Reunions ‘discretes' a Madrid

Pere Navarro hauria aprofitat la trobada socialista espanyola per fer una tanda de reunions, en grups petits, de forma discreta i de manera informal, amb els delegats del PSC. El partit va enviar a la conferència política del PSOE 54 delegats i una cinquantena d'observadors per participar en els debats. Tanmateix, segons fonts presents a Madrid, Navarro també va aprofitar per transmetre'ls el missatge del canvi de rumb del PSC en l'espinosa qüestió de la consulta i els va demanar unitat per evitar conflictes interns. Navarro es va reunir amb molts delegats sobretot del territori, però, entre d'altres, no es va trobar amb la diputada Rocío Martínez-Sampere, que hi era present i que l'any passat va desobeir la direcció en abstenir-se en la Declaració de Sobirania. Per contra, Navarro sí que es va reunir davant les càmeres amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i els presidents andalús i asturià, Susana Díaz i Javier Fernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia