Política

POLÍTICA

Magda Casamitjana deixa el PSC i els càrrecs orgànics

L'exalcaldessa de Roses plega perquè discrepa amb la direcció pel procés pel dret a decidir

Es manté de portaveu socialista a l'Ajuntament com a independent i renuncia als altres càrrecs

Magda Casamitjana, històrica del PSC i exalcaldessa de Roses, deixa de militar al partit, anuncia que no es presentarà a les properes eleccions municipals i, també, renuncia a tots els càrrecs orgànics del partit, tret del de portaveu del grup socialista a l'oposició a l'Ajuntament. Casamitjana, després de dos anys d'una intensa reflexió, diu que ha pres aquesta decisió perquè ja “no se sent representada pel partit ni amb prou forces per representar-lo”. La seva determinació és a causa, en bona part, de mantenir-se “coherent” amb el seu desacord amb la visió del PSC i del PSOE sobre el procés pel dret a decidir, que l'ha portat a discrepar obertament amb la cúpula del partit.

Casamitjana, que es mantindrà com a portaveu a l'oposició del grup del PSC, si bé en qualitat d'independent, no vol ser un obstacle pel partit: “Vull donar temps als companys de l'Agrupació de Roses perquè puguin formar una llista.” Per això, i per donar pas, també renuncia a l'acta de consellera comarcal de l'Alt Empordà, a més de la primera secretaria del PSC de Roses i als càrrecs derivats de la militància, com ara el d'assessora a la Diputació.

La que va ser alcaldessa de Roses del 2007 al 2011, i pes pesant del socialisme a l'Alt Empordà, avisa que des d'ara el grup municipal es desvincularà de qualsevol tema que no sigui municipal: “Vull que quedi clar que no seré a l'Ajuntament la veu de l'aparell del partit a Roses.” De fet, el municipi de Roses és, juntament amb refer la seva vida professional, la seva prioritat: “Vaig prendre un compromís amb la població i per això, i per defensar el nostre programa electoral, penso que he de quedar-me fins al final del mandat.”

No ha estat, però, un procés fàcil, el de plegar. Diu que es va iniciar ara fa dos anys, però no va ser fins al juny, quan va donar un pas ferm renunciant a continuar en l'executiva de la federació de les comarques gironines –de la qual formava part des de 1999– i del consell nacional. Casamitjana ja havia anunciat durant la campanya de les anteriors eleccions municipals la seva intenció d'abandonar la primera línia política en acabar aquesta legislatura. Un cosa, però, és deixar la primera línia i l'altra deixar el partit, com fa ara.

La seva marxa, segons explica, no ha comportat cap trasbals a la direcció gironina del PSC, amb la qual reconeix que tampoc comparteix objectius: “No van insistir que em quedés quan vaig dir que plegava”, admet. Casamitjana es mostra crítica amb el lideratge del primer secretari, Juli Fernández: “ Em sento incòmoda a la federació de Girona i amb la manera com es tracta la militància; tot molt diferent de la que havien liderat Manel Nadal o Marina Geli.” Magda Casamitjana, llicenciada en filologia catalana per la UAB, va treballar al Liceu Francès de Barcelona i de professora de català a les escoles instituts de Roses. El 1999 va ser número 3 a la llista del PSC, a Roses; del 2003-2007, regidora i diputada provincial, i del 2007 al 2011, alcaldessa i diputada.

LA FRASE

Vull deixar clar que no seré a l'Ajuntament la veu de l'aparell del partit, a Roses
Magda Casamitjana
exalcaldessa de roses i exmilitant del psc
Les claus

Una decisió que, per sobtada, no deixa de ser anunciada

Joan Trillas

Què passa al PSC perquè molts dels seus polítics, com ara Magda Casamitjana, no només facin aquell famós pas al costat per afavorir la renovació, sinó que optin literalment per fer les maletes i marxar? El degoteig és continuat i sostingut. De fet, potser més que un degoteig ja és una via d'aigua. El dret a decidir i la manera com la cúpula del PSC tracta els anomenats “díscols” fa que hi hagi desercions.

Casamitjana, a més, plega en un moment en què la seva gran nèmesi, el seu rival polític, i, perquè no dir-ho, personal, l'ara també exalcalde, Carles Pàramo, ha fet el seu particular pas al costat. Això representarà la pacificació a l'Ajuntament? Segurament no ben bé, però ja es veurà. També no s'ha de deixar de banda que dins la mateixa agrupació hi ha tot un sector molt proper a Pere Navarro. Serà el proper alcaldable de Roses un “díscol” del PSC o un home de l'aparell? En tot cas, tampoc no s'ha d'oblidar que, en política, un any i mig és molt. Per això caldrà veure quin serà l'encaix de Casamitjana en un projecte polític que ja no representa, però que, d'alguna manera, i encara que només sigui en clau local, ha de seguir defensant: “Deixo el PSC, però jo sóc i serè sempre socialista”, diu, tenint clar que poden passar coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia