Política

Mas critica els qui vinculen el procés amb el nazisme

El president diposita un missatge al Mur de les Lamentacions amb la pau i Catalunya com a objectes principals

El president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la visita que va fer ahir al memorial Yad Vashem, més conegut com a Museu de l'Holocaust, de Jerusalem, per carregar contra els que relacionen el procés independentista de Catalunya amb el nazisme, el feixisme o la violència. “Tot això és una falsedat enorme i vull demanar a tota aquesta gent que en el conjunt de l'Estat fan aquestes proclames que facin una reflexió, que vinguin aquí, perquè s'adonaran del que significa la violència i l'extermini”, va assegurar.

En aquest sentit, Mas va recordar que els catalans ja han estat víctimes de conflictes bèl·lics i, per tant, no es pot tolerar “que alguns ens diguin que nosaltres venim d'aquest horror”. “No demanem cap mena d'adhesió, però sí una mica de respecte”, va insistir el president, que hi va afegir que el procés està fonamentat en la democràcia i la llibertat. Abans del Museu de l'Holocaust, la delegació catalana també va visitar el Mur de les Lamentacions de Jerusalem, on va complir amb la tradició i va dipositar un missatge. Només va estar disposat a revelar que “està basat en el que va dir Pau Casals a les Nacions Unides, on hi havia dos conceptes: un era Catalunya, però n'hi havia un altre, que era pau”.

Políticament, la cita més important d'ahir era amb el president d'Israel, Shimon Peres. Els dos presidents es van reunir durant una hora i Mas li va explicar què és el que vol Catalunya davant el conflicte encetat amb l'Estat. Mas va intentar contextualitzar que el que es reclama és més autogovern en temes com ara salut, educació i infraestructures, així com més sobirania. També van discutir sobre “el que ha de ser el món i com evoluciona”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia