Política

L'ONU demana 224 milions d'ajuda per a les Filipines

El president rebaixa a 2.500 el balanç de morts

Es desconeixen els efectes del tifó ‘Haiyan' en zones remotes

Les Nacions Unides van fer una crida ahir a la comunitat internacional a enviar ajuda per valor de 224 milions d'euros a les Filipines, on centenars de milers de víctimes del tifó Haiyan (o Yolanda) pateixen manca d'accés a aliments i aigua potable. La resposta d'emergència internacional ha donat fins ara 40 milions d'euros en assistència, segons el Ministeri d'Afers Estrangers filipí, que inclouen diners, equips mèdics i de rescat i material de primers auxilis, procedents de 28 països, diferents organitzacions internacionals i la Unió Europea. Els Vint-i-vuit aportaran deu milions suplementaris un cop es concretin més les necessitats sobre el terreny. Amb prou feines s'ha aconseguit arribar a la zona més afectada, la localitat de Tacloban, una ciutat similar a Sabadell o Terrassa en nombre d'habitants, completament arrasada pel tifó i les onades que va generar. Només hi queden dempeus el 30% dels edificis.

Quatre dies després del desastre, el govern filipí xifrava ahir en 1.744 els morts, encara que les mateixes Nacions Unides parlaven de 10.000 víctimes mortals. El president del país, Benigno Aquino va afirmar a la BBC que el balanç final s'aproximarà més als 2.500 que no als 10.000 reportats prèviament. En tot cas, prop de 10 milions de persones han resultat afectades i són 660.000 els desplaçats, segons recomptes governamentals.

El que no es pot quantificar és la desesperació: mares amb nadons als braços, nens vagabunds, gent atemorida, amb gana, soldats intentant controlar la multitud que s'abraona als avions que subministren avituallament per intentar pujar-hi i ser evacuats d'una zona zero devastada després d'un cataclisme. Dos rebels comunistes de l'illa de Luzón van morir en intentar assaltar un helicòpter militar amb ajuda humanitària. Els soldats van repel·lir amb foc el grup de 15 atacants, segons informava la premsa local.

Hi ha cadàvers en descomposició per tot arreu. “És aclaparador, necessitem més medicines, no podem proveir més vacunes contra el tètanus perquè se'ns han esgotat”, deia un capità de les forces aèries. Talls, contusions, grip i còlera, a banda dels traumes psicològics, són els desafiaments sanitaris que han d'afrontar els equips d'emergència en una situació límit.

La magnitud de la devastació és comparable amb la tragèdia del tsunami de l'oceà Índic del 2004, segons l'ONU. “Honestament, ningú no sap quina és la situació a les zones més remotes i rurals, i passarà un temps fins que en tinguem una visió general”, lamentava la coordinadora de Metges Sense Fronteres a l'arxipèlag, Natasha Reyes.

Vaga de fam massiva a Varsòvia

Centenars d'activistes d'una vintena d'ONG assistents a la conferència sobre el clima que organitzen les Nacions Unides a Varsòvia, van iniciar ahir una vaga de fam en solidaritat amb el delegat filipí Naderev Sano, que no té intenció de menjar fins que els participants ena la cimera acordin “accions concretes” contra el canvi climàtic, que identifica com un dels causants de la devastació al seu país. D'altra banda, un punt vermell a la solapa servirà també per mostrar suport a les Filipines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.