Política

Duran i Rubalcaba coincideixen en l'aposta pel diàleg però discrepen en la consulta

El portaveu de CiU a Madrid recorda que la reforma constitucional del PSOE encara “s'ha de concretar”

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha destacat aquest dimecres la coincidència amb el secretari general del PSOE, Anfredo Pérez Rubalcaba, en el “diàleg” com a mecanisme per resoldre la situació política a Catalunya, durant la reunió que tots dos han mantingut al Congrés dels Diputats. Després de la trobada, Duran ha reiterat la seva aposta per una consulta a Catalunya per evitar el “xoc de trens” o un “immobilisme” que és “inacceptable” per part del poble de Catalunya. També ha recordat que el PSOE hauria de “concretar” en què consisteix la reforma de la Constitució que propugna.

La reunió entre Duran i Rubalcaba ha tingut lloc al despatx del secretari general del PSOE al Congrés dels Diputats i ha durat poc més d'una hora. Es va convocar aquest dimarts al vespre, malgrat que estava pendent des de feia setmanes. A la sortida, Duran ha destacat que s'emmarca en els contactes “habituals” que el portaveu de CiU a Madrid manté amb els líders parlamentaris.

Segons Duran, tots dos han parlat bàsicament de Catalunya i el portaveu de CiU a Madrid li ha recordat que hi ha “bàsicament tres possibilitats”: un “xoc de trens” que Duran “no desitja”; que es quedi “tot com està”, fet que “és impossible i inacceptable per part del poble de Catalunya”, i la celebració d'una consulta a Catalunya.

Per aquest motiu ha reiterat el compromís de la Generalitat de celebrar una consulta a Catalunya en els termes en què la plantegi el president de la Generalitat, Artur Mas, “quan hagi conversat amb les diverses forces polítiques catalanes”.

En aquest marc, ha recordat que “d'entrada” aquesta consulta ha de ser sobre la pregunta que establirà el president de la Generalitat”, però “si hi ha alguna possibilitat i l'Estat planteja una oferta diferent, ja veuríem que fem”.

Mentrestant, segons Duran, hi ha d'haver “diàleg, diàleg i diàleg” i cal “esgotar fins l'últim segon” els contactes, perquè l'única “alternativa” és que l'Estat faci una oferta política que en qualsevol dels casos “hauria de ser sotmesa a una consulta per part del poble de Catalunya”.

Pel que fa a la reforma de la Constitució que planteja el PSOE, Duran ha recordat que aquesta és una proposta que encara està per definir. “No és que nosaltres la veiem malament”, ha dit, però “”això caldria concretar-ho més” i “pot trigar molt de temps”.

En tot cas, segons Duran, on “sí que hi ha hagut coincidència és en el diàleg com a mecanisme per intentar resoldre un problema” perquè “el tema català és un problema espanyol” i “s'equivoquen” els que pensen que “és només un problema per a Catalunya”.

La reunió al Congrés s'ha produït després que el secretari general del PSOE i el president de la Generalitat mantinguessin també una trobada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per abordar la situació política a Catalunya. En aquella trobada, Rubalcaba va oferir a Mas la possibilitat de fer un referèndum sobre la reforma de la Constitució com a alternativa al dret a decidir a Catalunya.

150.2

Duran i Rubalcaba també han dedicat part de la conversa -tot i que amb menys intensitat- a parlar de la possible apel·lació de les formacions catalanes a l'article 150.2 de la Constitució, que permetria cedir a Catalunya la competència de celebrar referèndums per fer la consulta a Catalunya.

El portaveu de CiU a Madrid ha explicat que aquesta és una qüestió que té un caràcter “més intern” de les formacions catalanes, i ha lamentat que els socialistes catalans s'estiguin “apartant” del bloc del dret a decidir.

Contactes amb Rajoy sobre els pressupostos

Duran i Lleida també va mantenir aquest dimarts un contacte amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre els pressupostos, i en concret sobre una esmena de CiU per a la recuperació de l'impost de dipòsits bancaris per part de les autonomies, malgrat que aquesta esmena no va prosperar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia