Política

L'Estat s'avé a convocar la bilateral, dos anys després

Santamaría detecta assumptes “de prou calat” perquè es produeixi la trobada entre els governs català i l'espanyol

Duran obre la porta a deixar la presidència de la part catalana de la comissió

El govern de Mariano Rajoy finalment sembla que té intenció de reunir la comissió bilateral que formen Estat i Generalitat i que no es troba des del 19 de juliol del 2011, encara amb el govern del PSOE. És a dir, que el PP mai l'ha convocat, tot i que des de Catalunya s'ha reclamat la trobada en diverses ocasions. I els acords que es van prendre el 2011 han quedat en suspens, tot i que també van servir per certificar els 759 milions que l'Estat devia a Catalunya en virtut de l'addicional tercera –que el govern de Zapatero va acabar no abonant abans de fer el relleu amb el del PP–.

Però si el PP mai l'ha convocat, ara sembla que les coses han canviat. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que, després de reunir-se amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i veure els temes pendents, l'Estat veu assumptes “de prou calat” perquè es produeixi la trobada. Va insistir que la comissió es convocarà quan els assumptes pendents que aquesta mateixa setmana ha repassat amb Montoro “estiguin tancats” i va posar èmfasi que tots dos han analitzat les peticions de la Generalitat i les necessitats de l'Estat. Segons fonts de l'executiu espanyol, la bilateral aniria en la mateixa línia del contingut de la celebrada a principi del mes d'octubre amb la comunitat autònoma d'Aragó, en què es van assolir acords en matèria d'infraestructures.

Duran, disposat a marxar

La part espanyola de la comissió bilateral està presidida per Santamaría i la catalana, per la cara visible dels catalans a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida. Ahir el líder d'UDC reconeixia que el context actual fa que sigui “més lògic” que el seu càrrec a la bilateral l'assumeixi un membre del govern de la Generalitat, obrint així la porta a marxar. Coincideix amb el rebuig, aquesta setmana, a la comissió d'afers institucionals, una proposta que demanava a Duran que se “cenyís” als mandats del govern espanyol i del Parlament. Des de la seva carta web, el dirigent d'Unió nega que no s'hi cenyeixi. No descarta plegar. Però quan ICV-EUiA i ERC deixin de demanar-ne la dimissió. També es queixa de la situació de paràlisi de la comissió pel bloqueig de l'Estat, i afegeix que estem assistint a una paradoxa en la relació entre el govern espanyol i el català. “Fa un parell de setmanes que és notícia el fet que es digui que es vol dialogar, però no es dialoga. No anem bé. Malament!”, conclou.

Polèmica pel viatge a Israel

El viatge que Artur Mas ha fet aquesta setmana a Israel continua generant polèmica. Soraya Sáenz de Santamaría no va desaprofitar la seva compareixença per donar un nou consell a Mas: que imiti Mariano Rajoy i estalviï en els seus viatges oficials. Això va indignar el govern, que ahir expressava la seva “sorpresa i estupefacció” pel profund desconeixement de Santamaria sobre les polítiques d'austeritat de Catalunya. Es recorda que tothom va viatjar en classe turista, a diferència del que fa l'Estat, i que els empresaris, premsa i acompanyants van pagar cadascú el seu viatge, cosa que tampoc fa Rajoy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia