Política

Sense marge de maniobra

La cimera entre la direcció del PSC i els sectors crítics fracassa i la possibilitat d'arribar a un pacte pel dret a decidir és encara “lluny”

Tenen 24 hores per consensuar un document abans de la votació en el consell nacional

Intent frustrat d'arribar a un pacte entre la direcció del PSC i els crítics. Almenys de moment. Les posicions sobre el dret a decidir, com es va tornar a comprovar en la cimera d'ahir, continuen allunyades i tan sols un miracle evitarà el xoc de trens socialista. L'únic acord va ser guanyar temps i intentar consensuar abans del consell nacional de demà al matí una proposta concreta sobre la nova estratègia del PSC per resoldre l'encaix de Catalunya a l'Estat. El miracle implica que una de les parts rebaixi el to i renunciï a les seves demandes. Avancem i Agrupament Socialista, els dos sectors més sobiranistes del partit, van enviar ahir a la nit un document “alternatiu” amb una proposta per “esgotar totes les vies legals” per poder aconseguir una consulta sobre la independència “legal i acordada”. La direcció, però, no accepta de cap de les maneres la proposta dels crítics a favor de demanar a l'Estat la competència per convocar referèndums per la via de l'article 150.2 tal com defensen CiU, ERC, ICV i la CUP. Tenen ara 24 hores per acordar un document que pugui obtenir el suport majoritari en el consell nacional.

Durant gairebé dues hores, Pere Navarro i Antonio Balmón van debatre “intensament” amb els dirigents dels sectors catalanistes Joan Ignasi Elena i Jordi del Río (Avancem) i Marina Geli i Àngel Ros (Agrupament). El principal punt damunt la taula era evitar una divisió del PSC al Parlament en la votació sobre la via de l'article 150.2 prevista per a principis de desembre. La direcció, tal com va avançar aquest diari, va deixar clar als crítics que ho rebutjaran. Afirmen que no volen donar suport al full de ruta independentista plantejat per CiU i ERC, ja que, segons ells, la idea d'anar al Congrés a demanar la consulta i plantejar sense acord previ amb el PSOE i el PP la competència sobre els referèndums només serveix per “justificar després una ruptura”. El document que plantegen els crítics no inclou explícitament un suport a l'aposta per l'article 150.2, sinó una constatació genèrica que l'Estat podria cedir les competències a la Generalitat per fer la consulta.

Navarro i Balmón saben que tenen majoria i s'imposaran en el consell nacional. Però estan preocupats per una possible ruptura del partit o, si més no, temen que alguns dels seus diputats díscols acabin al grup mixt. Després de l'adéu al partit de la regidora de Roses Magda Casamitjana i del director de la Fundació Catalunya Europa, Max Vives, els sectors crítics han apujat el to públicament. N'és un exemple l'alcalde de Flix i membre de l'executiva del PSC, Marc Mur, que ahir, en una entrevista a Canal Català, va assegurar que el partit està cometent “un error històric que acabarà pagant a les urnes”.

Ha estat una reunió intensa de feina en positiu. Hem acordat treballar junts de cara al consell nacional
Àngel Ros
diputat i agrupament socialista

LES FRASES

El PSC està en situació d'emergència electoral, però el més greu és que el mateix partit està en risc
Raimon Obiols
europdiputat i exlíder del psc
Si no hi ha acord [previ i entre governs], no serveix de res la confrontació ni el que es pugui generar
Antonio Balmón
secretari d'acció política del psc
Volem que totes les sensibilitats es puguin sentir partícips de la proposta en favor del dret a decidir
Joan Ignasi Elena
diputat i dirigent d'avancem
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia