Política

Un pastís de 850 milions

L'àmbit metropolità copa el gros de les inversions territorials del pressupost del 2014 i s'endú més de 585 milions

El perllongament dels FGC a Terrassa, algunes variants i el Segarra-Garrigues, els grans projectes

La Conca de Barberàés
la comarca amb menys inversió per al 2014

Uns 850 milions d'euros. És el pastís de la inversió territorial previst en el pressupost de la Generalitat per al 2014. A aquesta quantitat, s'hi han d'afegir els gairebé 443 milions que no estan distribuïts per territoris –malgrat que hi acabin repercutint– i que fan que la inversió total dels comptes ascendeixi a més de 1.291 milions.

De la partida territorialitzada, com és habitual, el tall més gran se l'endú l'àmbit metropolità (que inclou el Barcelonès i el Baix Llobregat), on es destinaran més de 585 milions, que suposen el 69% del total. El segueix (vegeu gràfic adjunt) l'àmbit de Ponent, el Camp de Tarragona, les comarques gironines, les centrals, l'Alt Pirineu i l'Aran i, per acabar, les Terres de l'Ebre. La distribució va dels 585 milions citats fins als 18,5 que es destinaran a les terres ebrenques.

El repartiment territorial de les inversions és sempre una qüestió delicada, i més ara que la Generalitat està en números vermells i la injecció de diners per a projectes es fa amb comptagotes. En l'àmbit metropolità, destaquen les inversions al Barcelonès (265 milions), que inclouen els desemborsaments per pagar les hipoteques de nombrosos edificis (més de 70 milions a través de la fórmula del cens emfitèutic) i altres construccions. També 16 milions per a material per a les línies metropolitanes dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Però la despesa ferroviària més gran d'aquesta zona es fa al Vallès Occidental: 17 milions per a l'allargament dels FGC a Sabadell i més de 118 per al de Terrassa. És el gros de la inversió que la Generalitat farà a les comarques vallesanes, on s'aporten més de 194 milions.

Un repàs per l'àmbit de Ponent, el segon gran receptor, descobreix que l'executiu ha pressupostat uns deu milions per a obres del canal Segarra-Garrigues i més de seixanta per a la variant de la C-13 entre Vilanova de la Barca i Térmens. També n'hi ha dos per a la reforma integral de l'edifici judicial de Lleida.

En el Camp de Tarragona, la inversió més copiosa és la corresponent al condicionament de la C-51 al Vendrell, amb més de 22 milions. Dins d'aquest sector, també s'hi inclou la comarca on la Generalitat farà el desemborsament més petit de tots. Es tracta de la Conca de Barberà. El govern català hi invertirà al llarg del 2014 un total de 25.000 euros, que aniran al centre logístic previst a la capital, el Logis Intermodal de Montblanc, per ara congelat. La dada ja ha provocat malestar al territori.

Pel que fa a les comarques gironines, la inversió de la Generalitat per a l'any vinent ascendeix a més de 38,5 milions, un 4,6% del total. Entre els projectes inclosos en els comptes, figuren treballs a l'escola Montserrat Vayreda de Roses, per més d'un milió d'euros; les obres de la nova construcció del parc de bombers a Olot, per 1,3 milions, i la rehabilitació de la residència per a infants i adolescents Puig d'en Roca a Girona, amb 1,5 milions. També la nova escola Sa Forcanera, de Blanes, amb 2,4 milions.

Per la seva banda, els projectes per a l'any vinent de les comarques centrals preveuen més d'un milió per a la reposició de maquinària de l'hospital de Vic, 1,5 per a l'adequació de l'institut Lluís Peguera de Manresa i més de tres milions per a la nova construcció del CAP de Piera. La Generalitat hi destinarà més de 31 milions, deu més que a l'Alt Pirineu i l'Aran. Les tres inversions més grans en aquest sector són la de més de 2,6 milions per a l'obra de l'escola Els Reiers a la Pobla de Segur, l'1,1 milió per a material ferroviari que es destinarà a la línia dels FGC de Lleida a la Pobla i l'aportació de sis milions que l'Institut Català de Finances farà al Pallars Sobirà també en matèria ferroviària. El recompte acaba a les Terres de l'Ebre. S'hi desembutxacaran 18,5 milions. I 3,6 aniran a la nova escola Sant Llàtzer de Tortosa.

Debat al Parlament

El pressupost passa dimecres el seu primer tràmit parlamentari, amb el debat a la totalitat. El ple debatrà les esmenes de retorn que els grups tenen temps de presentar fins avui. Els comptes, aprovats a principi de novembre pel govern, ascendeixen a més de 29.307 milions i, són, com els va definir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, uns números “al límit”. El govern manté la despesa pública del 2013 i confia als nous ingressos l'equilibri d'uns comptes que han de complir amb l'1% de dèficit. El govern preveu aconseguir 2.318 milions amb la privatització de béns i serveis.

29.307
milions d'euros
gestionarà l'any vinent el govern de la Generalitat, segons el projecte aprovat a principis de novembre pel govern i que, dimecres, serà sotmès al debat a la totalitat al Parlament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia