Política

Cayo Lara confia que la majoria de catalans doni suport al model federal d'IU

El coordinador federal d'IU està disposat a parlar amb Mariano Rajoy per demanar-li que faciliti una consulta legal

Lara defensa el dret a decidir, tot i que argumenta que el problema d'Espanya no és de banderes sinó de classes socials

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha confiat aquest dimarts que la majoria de catalans doni suport al model federal que defensa IU en una hipotètica consulta sobre el futur de Catalunya, i ha demanat una pregunta inclusiva. En una entrevista de Catalunya Ràdio, ha sostingut que quan se'ls expliqui “a fons” el model d'Estat que defensa IU els catalans optaran majoritàriament per l'Estat federal. “És possible seguir encaixat en l'Estat espanyol amb un model federal on tothom se senti còmode”, ha continuat el líder d'IU, que ha confiat que el diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol avanci perquè es pugui fer la consulta.

El coordinador federal d'IU ha explicat que no ha parlat mai amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre el debat sobiranista, però s'ha mostrat disposat a fer-ho per demanar-li que faciliti una consulta legal.

Després que aquest dilluns el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, defensés que la pregunta de la consulta havia de ser “Cal constituir una república catalana?”, Lara ha defensat que un referèndum sobre la monarquia ha de fer-se a tot l'Estat. El coordinador federal d'IU ha apostat per una pregunta de la qual ningú se senti exclòs, i ha reivindicat que autonomistes, federalistes i independentistes han de tenir encaix en la pregunta perquè obeeixi a la pluralitat i no sigui “tramposa”.

Malgrat defensar l'exercici del dret a decidir per part dels catalans, Lara ha argumentat que el problema que existeix a Espanya no és de banderes sinó de classes socials: “No es poden amagar després de les banderes els problemes d'una política neoliberal”.

Sobre la proposta del president d'ERC, Oriol Junqueras, de parar l'economia catalana si no s'autoritza la consulta, ha defensat la legitimitat del dret a la mobilització, però ha rebutjat que la vaga serveixi per resoldre la negociació sobre el dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia