Política

El govern força els alts càrrecs a signar un codi ètic i en publica el sou

No estableix normes d'actuació en cas d'una imputació

Hauran de declarar el seu patrimoni en entrar i sortir de l'executiu en prevenció d'enriquiments il·lícits

Els alts càrrecs del govern signaran individualment un codi de bones pràctiques que complementa les obligacions fixades per llei. L'executiu va aprovar ahir una llista de compromisos que abarca des del dret de la ciutadania a conèixer els seus currículums fins a la declaració del seu patrimoni en entrar i sortir del departament perquè es puguin vigilar hipotètics enriquiments il·lícits. No s'especifica, però, el procediment en cas d'una imputació. Els sous dels alts càrrecs, des del president fins als directors generals i assimilats, incloses les dietes, també es poden consultar al portal www.transparencia.gencat.cat.

Es tracta d'una mesura sorgida de les dues cimeres anticorrupció convocades per Artur Mas al febrer. El portaveu del govern, Francesc Homs, va assenyalar que amb el codi es pretén “passar de les bones intencions a les bones pràctiques”. Homs va aprofitar l'avinentesa per explicar que remetran el document a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va aconsellar a la Generalitat que sigui més austera en els viatges oficials, en referència al desplaçament de Mas a Israel. Homs va lligar l'austeritat a la transparència per carregar contra Madrid.

El govern explica el fet de no haver regulat si els alts càrrecs imputats han de dimitir perquè “es poden donar multitud de circumstàncies” en aquest moment processal. Quant al patrimoni, la Generalitat ha de publicar des de principis d'agost les variacions que es produeixin des del nomenament fins al cessament. Per ara, però, encara no ha vençut el termini per a la difusió de cap. L'executiu assegura que ja compleix 79 dels 80 indicadors de l'índex de transparència de les comunitats autònomes de l'organització no governamental Transparency International. El 2012, l'últim any fiscalitzat per l'entitat, Catalunya va obtenir una puntuació global de transparència de 78,8 sobre 100, en desè lloc del rànquing de territoris de l'Estat. Els més transparents van ser el País Basc i la Rioja (97,5), seguits de Cantàbria (95).

Bilateral de deslleialtats

El govern també va respondre ahir a la vicepresidenta espanyola sobre la convocatòria de la comissió bilateral, que no s'ha reunit d'ençà que Mariano Rajoy és president. El secretari general de la Presidència, Francesc Homs, va censurar que Soraya Sáenz de Santamaría digués que ja hi ha prou matèria per a una reunió sense precisar a què es referia. Homs va etzibar que l'informe de deslleialtats elaborat pel gabinet de Mas i que segons l'Estat “barreja xifres indegudament”, hauria de ser el guió de la trobada. El portaveu també va assegurar que el govern “no es planteja” rellevar Josep Antoni Duran i Lleida com a president de la part catalana de la comissió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.