Política

Mas-Colell apel·la a la responsabilitat de l'oposició perquè avali uns comptes que posen fi a les retallades

El conseller d'Economia defensa al Parlament els pressupostos “necessaris” per preservar l'estat del benestar

Mas-Colell insisteix que la venda d'actius, les privatitzacions i els nous impostos són imprescindibles per evitar noves retallades

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha iniciat la defensa del projecte de pressupostos de la Generalitat amb el convenciment que són els comptes “necessaris” per evitar el deteriorament dels serveis públics i per preservar l'estat del benestar. Durant la seva intervenció inicial al Ple del Parlament, el conseller ha apuntat que el projecte del govern no és l'única alternativa possible pel 2014, però sí l'única que garanteix la prestació dels serveis bàsics, i per això ha fet una crida a l'oposició perquè no hi voti en contra. “No són els únics pressupostos possibles. N'hi ha uns altres en els que retallaríem 2.000 milions més”, ha explicat.

“No és el pressupost ideal, però és el pressupost necessari”, ha insistit el conseller d'Economia. La premissa del govern és que els serveis públics catalans han arribat al “límit” de la reducció de la despesa que podien assumir, i és en aquest sentit que el conseller apel·la a la “responsabilitat política” dels grups per donar suport al pressupost.

Des del 2010 s'ha reduït la despesa no financera en un 22%, tot i que Mas-Colell ha destacat que les partides de Sanitat, Educació i Serveis Socials ho han fet a ritmes inferiors. En total, la reducció del dèficit públic català s'ha rebaixat en 4.600 milions d'euros en aquest període, tot i que el deute públic de la Generalitat s'hagi duplicat, arribant als 60.000 milions d'euros (30% del PIB).

Els del 2014 són uns comptes que mantenen la despesa social respecte la pròrroga pressupostària del 2013 (la redueixen si es compara amb els darrers pressupostos aprovats el 2012). Mas-Colell ha destacat que el percentatge destinat a aquestes partides socials fins i tot ha augmentat fins al 71% del total (14.200 milions). 8.200 milions van destinats a Salut, 4.100 a Educació i 1.900 a Protecció Social, les tres partides principals. La PIRMI (173 milions) i les beques menjador (34 milions) són dues de les partides que Mas-Colell ha citat per destacar el compromís del govern amb les persones que tenen més risc d'exclusió social.

Des de l'òptica de la despesa, el pressupost de la Generalitat superarà els 26.000 milions i arribarà als 29.000 milions si es tenen en compte les empreses públiques que en depenen. Per la banda d'ingressos, els nous impostos -com el de successions i energia elèctrica-, l'increment dels actuals -patrimoni- i les noves taxes suposaran una part important dels ingressos que preveu aconseguir la Generalitat -més enllà dels que s'assoleixin amb el model de finançament. “No ens agrada haver hagut de prendre aquestes mesures d'increment d'impostos en un moment que, per contribuir a la reactivació econòmica, potser no són els mes adequats. Tanmateix ens veiem obligats per evitar una reducció de la despesa pública que podria significar un perjudici greu per als ciutadans”.

A l'increment de la recaptació per impostos s'ha de sumar la important partida corresponent a la venda d'actius i a les privatitzacions i concessions administratives. La Generalitat pretén aconseguir una recaptació extraordinària per aquests conceptes que arribi als 2.300 milions d'euros. Mas-Colell no ha avançat quins seran els edificis públics que es posaran a la venda ni quins serveis o empreses públiques entraran en processos concessionals i ha deixat la decisió en mans de la Comissió d'Optimització d'Actius, òrgan creat pel departament d'Economia per aquesta qüestió. “Aquesta Comissió farà les propostes corresponents sobre com arribar a la quantitat necessària”, ha explicat el conseller, que ha insistit que l'objectiu dels 2.300 milions és real, tot i que podria reduir-se si la Generalitat aconsegueix recursos addicionals a través de la negociació política amb l'Estat.

“Reclamarem una revisió de les bestretes de finançament per l'any 2014; també pretenem que la revisió del model de finançament vagi en la línia de reduir el dèficit fiscal de Catalunya amb efectes retroactius a 1 de gener del 2014; així mateix seguirem reclamant la liquidació dels deutes de la disposició addicional tercera de l'Estatut i la compensació per l'increment de tipus de l'IVA”, ha explicat. Qualsevol nou ingrés que s'assoleixi per aquesta via permetrà reduir la venda d'actius (864 milions d'objectiu) i les concessions i vendes patrimonials (1.454 milions).

Els ingressos no financers de la Generalitat superaran el 2014 els 17.000 milions d'euros, dels quals poc més de 14.000 arribaran a través del model de finançament. L'Estat aportarà un 3,4% menys de recursos que el 2013 en concepte de bestretes del model de finançament, fet que Mas-Colell ha criticat, ja que la previsió de creixement econòmic és millor pel 2014 que no pas ho era pel 2013. Pel que fa a l'impost de dipòsits bancaris, el conseller ha reafirmat el compromís del Govern de destinar els recursos que hipotèticament es poguessin aconseguir a partir de la negociació amb l'Estat a desfer la retallada d'una paga als treballadors públics. Per tercer any consecutiu els treballadors de la Generalitat veuran retallat el seu sou si res no canvia, fet que ha motivat el conseller a donar les gràcies a tots aquests treballadors pel seu esforç.

Per últim, Mas-Colell ha apel·lat a la “responsabilitat” de la resta de grups parlamentaris perquè els pressupostos siguin aprovats. Aquest dimecres tot just es viu el primer capítol de la seva tramitació amb el debat i votació de les cinc esmenes a la totalitat que han presentat tots els grups excepte CiU i ERC. “Els ciutadans de Catalunya viuen una crisi profunda i llarga. No és moment de guanys a curt termini i victòries efímeres. És moment de posar les bases de la recuperació per a un futur millor”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia