Política

La pregunta més esperada

El Punt Avui demana a 17 representants significats de la societat civil quina hauria de ser la pregunta de la consulta

La gran majoria dels entrevistats advoquen, com el Consell de Transició Nacional, per enunciats clars que incloguin el concepte “estat independent”

Que les respostes només siguin “sí” o “no”, petició unànime

Quina ha de ser la pregunta d'un eventual referèndum d'autodeterminació? Aquesta és ara per ara la pregunta del milió. Amb els partits embrancats en aquesta discussió i en ple compte enrere per posar-se d'acord, El Punt Avui ha preguntat a diverses personalitats de la societat civil catalana precisament això: quina creuen que hauria de ser la pregunta i per què. La mostra, tot i no tenir, ni pretendre-ho, valor científic, conforma una panoràmica de reflexions a tenir en compte i presenta aspectes significatius: el principal, potser, que la majoria combrega, amb mínims matisos, amb l'enunciat plantejat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional: “Està d'acord que Catalunya sigui un estat independent?” De fet, la gran majoria (12 dels 17 enquestats) coincideixen que a la pregunta hi hauria d'aparèixer el sintagma “estat independent”. Ningú parla d'estat a seques, i només un afegeix al terme un adjectiu diferent: “sobirà”.

Josep Maria Terricabras

filòsof

Proposa “Vol que Catalunya sigui un estat independent?”, perquè insisteix que la pregunta ha de ser “absolutament clara” i assumeix que “no pot ser que tothom s'hi trobi bé” perquè precisament “una pregunta es fa per descobrir qui s'hi troba bé i qui no”. Terricabras planteja un símil: “Imagini un casament amb la pregunta: Vol aquesta persona o potser en vol una altra de més trempada, més rica o més llesta? No, és clar. Per això la pregunta ha de ser normal, i això vol dir clara i molt ben feta.”

Joan Subirats

catedràtic de ciència política

Proposa “Vol que Catalunya iniciï el procés d'incorporació a la Unió Europea com a estat sobirà?” Per Subirats, una pregunta així preveu una negativa de Madrid a fer la consulta i “busca assenyalar la perspectiva europea com a sortida” buscant aliats a fora davant del “previsible bloqueig”, un aspecte que considera “decisiu”. I, a més, “facilita que es mantingui un grau de consens més enllà de l'opció de la independència”.

Albert Abelló

president de la cambra de comerç de tarragona

Proposa “Vols ser espanyol/a”. Una aposta “concreta, directa i clara” que a parer d'Abelló és “fàcil de contestar per tothom, se senti espanyol o no”. La del president de la cambra tarragonina és l'única proposta en què el “sí” seria la resposta dels contraris a la independència.

Salvador Cardús

sociòleg i escriptor

Proposa “Està d'acord que Catalunya sigui un estat independent?”, l'enunciat que defensa el Consell Assessor per a la Transició Nacional, del qual forma part, i recorda: “Si ens basem en criteris tècnics, que és el que vam fer al consell, la pregunta ha de ser clara i s'hauria de poder respondre amb un “sí” o un “no”. Cardús considera que aquesta és “la millor pregunta possible” des d'aquest punt de vista, però admet que “és possible que s'hagi de modificar per criteris polítics”. I avisa: “Si les floritures serveixen per ampliar el consens, em semblaran bé, però si el que fan és fer perdre claredat a la pregunta i sobretot a la resposta es corre el risc de caure en els llimbs de la indefinició”.

Joan Blanch

exalcalde de badalona

Proposa “Catalunya, estat independent, sí o no?” Blanch ho té molt clar: “La gent ha de saber el que vota, de manera que la pregunta ha de ser clara, i tota la resta és enganyar el poble.”

Toni Albà

actor i director artístic del teatre principal

Proposa “Vol que Catalunya sigui un estat independent que pugui decidir la seva relació amb Espanya i, per tant, amb Europa?” Admet que “és una pregunta complexa”, però creu que “cal que inclogui el concepte d'independència i també el de dret a decidir perquè el màxim de gent s'hi senti còmoda”, de manera que es puguin recollir “sensibilitats de persones que se senten tan espanyols com catalans o, fins i tot, només espanyols, i que entenen que Catalunya necessita noves oportunitats”.

Manolo Tomàs

portaveu de la plataforma en defensa de l'ebre

Proposa “Vol la independència de Catalunya?” Una pregunta “clara, sense retòrica ni complexitat”. De tota manera, Tomàs diu que el preocupa més “el procés cap on anem que la pregunta en si mateixa” perquè “si la majoria vol la independència ja es buscaran els mecanismes polítics per articular-ho”.

Vicent Partal

director de vilaweb

Proposa “Vol que Catalunya sigui un estat independent?” D'una banda, perquè “la societat internacional no acceptaria una pregunta que no fos clara”; de l'altra, perquè “el tema clau del referèndum és si ens constituïm com a estat independent o no; la resta de qüestions són accessòries”.

Albert Pont

president del cercle català de negocis

Proposa “Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat plenament sobirà i políticament independent d'acord amb la legalitat del dret internacional, per decidir lliurement el seu model polític, econòmic i social, i poder adherir-se a la comunitat internacional d'estats com a membre de ple dret?” És l'enunciat més llarg de tots els plantejats, perquè Pont considera “imprescindibles” les referències al dret internacional i al fet que la independència “no és un fi en si mateix sinó un mitjà” per decidir tot un model polític, econòmic i social.

Jordi Villacampa

president del club joventut de badalona

Proposa “Catalunya ha de ser un estat independent?”. Perquè la pregunta, sintetitza, “ha de ser clara i concisa”.

Marc Mur

alcalde de flix (psc)

Proposa “Vostè vol que Catalunya sigui un estat independent?”. Entén que la pregunta “ha de ser senzilla i amb dues úniques respostes” possibles: sí i no, perquè no es pot portar la ciutadania “a la confusió” ni donar peu a una resposta que pugui admetre “molts matisos”, sinó que cal “se molt clar i preguntar obertament per la independència”.

Pau Canaleta

consultor polític

Proposa “Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent?”. La claredat i la necessitat que les respostes siguin sí o no tornen a ser els arguments. Canaleta recorda que “en qualsevol referèndum, tant les preguntes com les respostes han de seer comprensibles pel conjunt de la ciutadania i han de facilitar la lectura política del resultat final”.

Pep Riera

delegat de la Unió de pagesos al maresme

Proposa “Independència sí o no?”. Per Riera, “no cal donar-hi més voltes. Ha de ser clara i concisa perquè si no, maregem la gent”. En conseqüència, “a la pregunta hi ha de sortir la paraula independència. S'ha de ser directe i no desorientar la gent. Com a Escòcia”, on es preguntarà “Escòcia hauria de ser un país independent?”.

Vicent Sanchis

periodista

Proposa “Té Catalunya dret a ser un estat independent?”. Tot i que troba que la millor pregunta seria “Vol que Catalunya sigui un estat independent?”. El problema és que aquesta seria clara però no “inclusiva”. La primera, en canvi, “permetria Unió i ICV sumar-s'hi i posaria el PSC en un dilema complicat perquè “no la pot rebutjar” D'aquesta manera se sumaria “la majoria necessària” i a més amb una pregunta “perfectament viable dins el marc legal espanyol”, raona Sanchis, “perquè la resposta, per exemple, podria portar a la modificació de la Constitució” i alhora “obriria la porta a la independència. La victòria del sí hauria de portar a eleccions plebiscitàries”.

Joan Caball

coordinador nacional d'unió de pagesos

Proposa “Catalunya ha de ser un estat independent?”. Cal “plantejar una pregunta clara, sense subterfugis” per no generar confusió, raona, i cal fer-ho “bé per tal de no haver d'iniciar el dia després un segon debat perquè el país no s'ho pot permetre”.

Hèctor López Bofill

professor de dret constitucional

Proposa “Està vostè d'acord que Catalunya sigui un estat independent? Un enunciat quasi idèntic al del Consell de Transició Nacional. López Bofill creu que el concepte “independència” ha de ser-hi “perquè la comunitat internacional reconegui què vol realment Catalunya” i perquè, si la majoria a favor de la independència és clara, a Europa “no li quedarà més remei que actuar en conseqüència”, cosa que no passaria, avisa, si la pregunta parla “sobre federació o altres formes de govern que passen per l'organització del govern espanyol”.

Miquel Sellarès

president del cercle d'estudis estratègics de catalunya

Proposa “Voleu un país normal independent?”. Per Sellarès es tracta d'aprofitar l'escletxa que s'ha obert perquè Catalunya assoleixi “la seva normalitat nacional” pactant “el divorci” amb Espanya “amb totes les seves conseqüències”, pel que cal “una consulta vinculant i una pregunta clara”.

Opinions recollides per Joan Armengol, Albert Alsina, Elena Ferran, Lourdes Moreso, Sara Muñoz, Ricard Palou, Sergi Picazo, Mercè Ribé, Joan Trillas, Jaume Vidal i Ivan Vila.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia