Política

Hollande nega a Rajoy el vet a una Catalunya independent

El president espanyol es fa preguntar per la independència catalana i escocesa i el líder francès mostra respecte per un “tema intern”

“És una aventura cap al desconegut”, alerta el líder del PP

Els prolongats silencis de Mariano Rajoy sobre l'actualitat condemnen les preguntes a l'acumulació i ahir, forçat a comparèixer per la visita de François Hollande a La Moncloa, van sortir al seu encontre les interrogacions sobre la comptabilitat B del PP que detecta el jutge Ruz i sobre la condemna al factòtum del PP a Castelló, Carlos Fabra. “Jo respecto i acato el que diuen els tribunals”, va liquidar aviat Rajoy l'apetit periodístic. Acte seguit, però, va donar la paraula a l'agència Efe perquè li preguntés pel futur d'Escòcia i Catalunya i per un possible vet de França a una Catalunya independent. Aleshores, Rajoy no va dissimular que la pregunta de l'agència pública –en què el govern elegeix el seu president– era cuinada i va passar a recitar un foli que ja duia escrit argumentant que totes dues serien “països tercers no pertanyents a la UE”. El president francès, però, no va mossegar l'ham i va evitar dir si ell vetaria una eventual Catalunya independent.

En l'argumentació que portava escrita a l'espera de la pregunta sol·licitada, Rajoy va llegir un text no actualitzat, perquè aviat va confessar “desconèixer el Llibre Blanc que ha presentat el president escocès” [sic], quan Escòcia no té cap president, sinó que té un primer ministre que és Alex Salmond. I llegia: “A mi m'agradaria que es presentessin als escocesos les conseqüències de la secessió, perquè tenen dret a estar molt ben informats.” Conscient de la contradicció amb el dret a decidir que el tory britànic David Cameron avala, Rajoy va passar de puntetes per la consulta i va afirmar que “respecta totes les decisions que adoptin els britànics”, obviant que el 2014 només votaran els escocesos. “I tinc molt clar, com tothom, que una regió escindida quedaria fora de la UE, i és bo que ho sàpiguen els escocesos i que ho sàpiga tothom”, concloïa. “En res afavoreix plantejar aventures en solitari de futur molt incert en les quals potser el punt de sortida sembla clar, però el punt d'arribada és desconegut”, va reblar.

Plantada la pilota al punt de penal, Hollande no va rematar: “Jo no podria contestar amb tanta precisió com Rajoy.” I hi ha un principi que diu que la vida política d'un país no ha de ser comentada per un altre país (...). Pregunten per Catalunya i Espanya, bé, Catalunya és una regió d'Espanya i, per tant, és un tema intern i no tinc res a comentar”, va eludir amb diplomàcia.

LA FRASE

En res afavoreixen aventures on el punt de sortida potser és clar, però el d'arribada és desconegut
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

L'Estat estudia compensar Catalunya pels dipòsits

Després d'un estira-i-arronsa entre la Moncloa –sobretot el Ministeri d'Hisenda– i la Generalitat, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va comunicar ahir al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, que està estudiant una compensació a Catalunya per l'extinció de l'impost bancari –suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional– a partir del present any 2013.

Després d'aturar el cop de la proliferació d'impostos autonòmics amb el recurs al TC, el govern de Rajoy va aprovar un impost propi a un tipus zero per guanyar temps i aprovar el definitiu i cedit a les comunitats el 2014. En la sessió de control setmanal al Congrés, però, la novetat va ser que, davant la pregunta de Duran, Rajoy s'obre ara a pagar per l'exercici del 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia