Política

Ortega estudia usar urnes de cartró en el referèndum per abaratir-ne el cost

S'usen en altres països i són més econòmiques que les de metacrilat

La vicepresidenta garanteix que el resultat de la consulta serà inqüestionable

La partida de 5 milions prevista en el pressupost de la Generalitat per a la consulta creixerà el que sigui necessari per garantir que és impecable des del punt de vista organitzatiu i que ningú en pugui qüestionar el resultat. Així ho va manifestar ahir la vicepresidenta, Joana Ortega, en la presentació del pressupost del Departament de Governació al Parlament, que va reiterar un cop més que el cost final dependrà de la col·laboració que ofereixi l'Estat amb la celebració del referèndum, que s'intueix que serà poca. Es calcula que la despesa total girarà entorn dels 15 milions. L'Estat, per exemple, posseeix les urnes electorals i no es preveu que les cedeixi. Això implicarà haver-ne de comprar, però s'avaluen alternatives més barates, com ara usar-ne de cartró com es fa en alguns països com per exemple el Canadà o els EUA, en lloc de les de metacrilat, que costen uns 30 euros, va explicar en acabar la sessió. El govern estudia la viabilitat i seguretat d'un sistema que permeti votar des de l'estranger o la incorporació del vot telemàtic.

La consulta va ser l'eix del debat dels grups que han presentat esmenes a la totalitat –el PSC, el PP, ICV-EUiA, la CUP i C's–, però també la funció pública. Ortega va explicar que els interins podran aspirar a canviar de lloc de treball per cobrir places vacants, però des de l'oposició es va retreure que es consolida “el maltractament” als funcionaris i interins.

Tornant el deute als ajuntaments

Una de les gran potes del departament dirigit per Joana Ortega és el món municipal. En aquest aspecte, va anunciar una modificació del calendari de pagament del deute als ajuntaments causat per l'endarreriment de l'Estat en l'abonament dels fons de liquiditat. Dels 800 milions que devia la Generalitat, se n'han pagat 200 i estan programats 170 més, en total 370 abans de final d'any. Amb aquests diners s'ha prioritzat els municipis petits i 115 d'aquests ja no tenen cap deute pendent per cobrar. La resta s'abonarà a principis del 2014, en funció de quan arribin els recursos que deu l'Estat. El pressupost per a les administracions locals és de 163,3 milions i representa més de dos terços del pressupost de Governació. Ortega va parlar de la futura llei de governs locals i d'un esborrany d'avantprojecte de llei d'hisendes locals pel 2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia