Política

L'Agència Tributària de Catalunya gestionarà uns 1.700 milions el 2014

L'organisme recapta tan sols una part dels impostos cedits a Catalunya

El de transmissions patrimonials és el tribut amb més pes en mans catalanes

L'Agència Tributària de Catalunya tan sols gestionarà l'any vinent una petita part dels impostos que nodreixen les arques catalanes. La suma dels impostos i tasques que estan totalment a càrrec de la Generalitat arribarà als 1.709 milions d'euros, segons figura en el projecte de llei de pressupost que es debat al Parlament. I és que Catalunya no recapta ni tan sols tots els impostos cedits que li corresponen segons l'Estatut. El més important és el que grava les transmissions patrimonials i els actes jurídics documentats, amb què el departament d'Andreu Mas-Colell preveu ingressar 1.102,9 milions. L'impost sobre successions i donacions, sense tenir en compte la reforma pactada entre CiU i ERC per recuperar l'impost per a les herències altes, aportarà a la hisenda catalana 331,1 milions. Els tributs sobre el joc suposen 175 milions més. Tot i que l'impost sobre el patrimoni forma part de la llista de tributs cedits totalment a l'administració catalana, l'Estat recapta 458,2 milions que la conselleria d'Economia preveu ingressar en aquest concepte durant l'any vinent. Després, en fa una transferència directa a la Generalitat. L'agència catalana sí que gestiona en solitari tributs propis de menor volum. Són l'impost sobre grans establiments comercials (39,9 milions), el que grava les estades en establiments d'allotjament turístic (38,5 milions) i el que s'aplicarà a la producció termonuclear d'energia elèctrica (21,6 milions).

La majoria dels ingressos del finançament provenen dels tributs parcialment cedits. En l'últim acord sobre el sistema, que s'aplica des del 2009, es va fixar el 50% de l'IRPF i de l'IVA i el 58% dels impostos especials. Però els recapta l'Agència Tributària espanyola.

Una crida en suspens

El govern va anunciar a la primavera que ultimava un mecanisme perquè els ajuntaments i les empreses puguin pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. Tot i que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va albirar que es podria posar en pràctica després de l'estiu, la iniciativa ha quedat en suspens mentre CiU i ERC concentren els esforços polítics i negociadors en la consulta. La Generalitat, ajustant-se al marc legal, faria de mediadora. L'agència no ingressaria els recursos, però ampliaria el seu volum de recepció de tributs i guanyaria en aprenentatge. La voluntat de l'executiu sempre ha estat garantir la seguretat jurídica del mecanisme, d'una notable importància política enmig del procés sobiranista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia