Política

“Percepció” generalitzada

Les principals institucions de l'Estat, esquitxades per un cas o altre de corrupció

L'amnistia fiscal i la destrucció de discos durs generen suspicàcies

La imatge d'una Espanya infestada de corrupció va dur el New York Times a parlar-ne en portada el maig passat. Es calcula que un miler de polítics estan sent investigats a l'Estat per escàndols diversos. El 2013 ha deixat estampes inoblidables de cares conegudes entrant i sortint dels jutjats. Aquest és un tastet dels casos que han alimentat la “percepció” d'un flagell que esquitxa les principals institucions espanyoles. Partits, govern, monarquia, poder judicial, ajuntaments, sindicats, patronal, caixes, futbolistes... tots estan afectats d'una manera o altra per la sospita. ¿És una mera percepció?

Cas Bárcenas

L'extresorer del PP Luis Bárcenas, amb el seus papers sobre la comptabilitat B de la formació, ha denunciat pagaments en negre amb sobres als principals dirigents del partit, inclòs el president del govern, Mariano Rajoy, per mitjà de diners amagats en caixes d'havans. La destrucció, duta a terme pel PP, dels discos durs dels ordinadors que feia servir Bárcenas a Génova no ha ajudat a inspirar confiança a la ciutadania. L'amnistia fiscal del govern ho va acabar de rematar.

Cas Nóos

La infanta Cristina de Borbó està pendent d'imputació per la seva gestió com a copropietària de l'empresa Aizoon, compartida amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. Se sospita que la van utilitzar com a societat pantalla per desviar fons de l'institut Nóos. Si el PP està en mans dels papers de Bárcenas, Urdangarin ho està dels correus electrònics que el seu exsoci, Diego Torres, entrega al jutge amb comptagotes.

Cas Gürtel

Amb ramificacions a Madrid i a València, la trama Gürtel tenalla el PP; en especial, la ministra Ana Mato. Rajoy s'ha resistit fins ara a destituir-la. Els implicats van arribar a obsequiar la filla de l'expresident José María Aznar amb la instal·lació de la il·luminació i el so en la seva boda amb Alejandro Agag. Divuit dels convidats a aquella celebració estan imputats o tenen problemes amb la justícia.

Cas dels ERO

La jutgessa Mercedes Alaya investiga una presumpta trama de corrupció vinculada a la Junta d'Andalusia, governada pel PSOE des del 1980, que hauria malversat fons públics durant una dècada per “afavorir familiars, amics i persones de l'entorn” del partit, segons la jutgessa. Indaga sobre possibles factures falses de la UGT a la comunitat.

Carlos Fabra

El mes passat l'opac expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra va ser condemnat per tràfic d'influències i suborn, però l'exdirigent popular encara pot recórrer contra la sentència en instàncies superiors en un camí cap a la presó que s'allarga des de fa gairebé una dècada. Els tempos judicials no sadollen la pulsió de l'opinió pública.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia