Política

El govern espanyol anirà “pas a pas” en la impugnació del procés sobiranista

Sáenz de Santamaría s'ha mostrat partidària a interposar un recurs contra la consulta al TC abans que la suspensió de l'autonomia

Reitera que no hi ha consens per a una reforma federal de la Constitució

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha mostrat aquest dijous partidària d'anar “pas a pas” en la possible impugnació del procés sobiranista i de la consulta que ha de convocar el president de la Generalitat, Artur Mas. Sáenz de Santamaría ha recordat que la Constitució preveu un “primer element” d'impugnació mitjançant un recurs al propi Tribunal Constitucional, abans que no pas la suspensió de l'autonomia mitjançant l'article 155 de la Carta Magna que demanen figures com Alfonso Guerra. Un cop més ha reiterat que no hi ha base per a una reforma constitucional com la que demana el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha respost una pregunta sobre les manifestacions de diversos pares de la Constitució i personalitats destacades de la transició –com Alfonso Guerra– que aposten perquè l'Estat utilitzi l'article 155 de la Constitució i suspengui l'autonomia de Catalunya en el cas que la Generalitat convoqui la consulta.

La vicepresidenta espanyola ha evitat valorar les manifestacions que s'han fet en les últimes setmanes en aquesta direcció perquè “cadascú interpreta la Constitució com té per oportú”, però ha recordat que si es produeix alguna iniciativa que no tingui cabuda a la Constitució, la mateixa Carta Magna té “un primer element clar: el recurs al mateix Tribunal Constitucional i la possibilitat de suspensió”.

Aquesta, segons Sáenz de Santamaría, “és la formula ordinària amb què es posa de manifest quines iniciatives de les comunitats autònomes vulneren la Constitució”, i per tant “en aquests aspectes és millor anar avançant pas a pas”.

No hi ha base per a la reforma de la Constitució

La vicepresidenta ha rebutjat, un cop més, la proposta del PSOE i altres formacions de l'oposició de fer una reforma constitucional. Ha reiterat que a l'últim debat de política general al Congrés dels Diputats es van posar en evidència les posicions contradictòries de les formacions respecte a aquesta reforma.

A més, ha assegurat que cal tenir en compte “els moments polítics, econòmics i socials del país”, i l'estabilitat política “és un element important per aconseguir la recuperació, igual que centrar les forces en aquesta recuperació econòmica”.

Segons la vicepresidenta, un cop vist “que no hi ha consens” per fer aquesta reforma, el que cal és “seguir treballant per millorar el model, especialment pel que fa a les administracions públiques”, que han de ser “més eficients i modernes” i fer “més amb menys”.

Absències a l'aniversari de la Constitució

La vicepresidenta no ha volgut polemitzar respecte a les absències que es produiran aquest divendres a l'acte institucional de l'aniversari de la Constitució, que tindrà lloc al Congrés sense la presència de representants de les formacions nacionalistes, així com d'alguns presidents autonòmics com Artur Mas.

Sáenz de Santamaría ha afirmat que aquestes absències no suposen “cap novetat respecte a convocatòries anteriors” i ha apuntat que alguns dels presidents tenen compromisos del càrrec que ostenten d'acord amb el que estipula la Constitució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia