Política

Novetat editorial

Catalunya, millor sense l'euro?

L'economista Antoni Soy planteja que la sortida de la moneda comuna podria afavorir una futura Catalunya independent

El Regne Unit, Dinamarca o Suècia formen part de la Unió Europea però estan fora de la zona euro

El govern del PP assegura dia rere dia que una Catalunya independent quedaria fora de l'OTAN, de la UE i sense poder utilitzar l'euro com a moneda. La majoria d'independentistes insisteixen en el contrari: diuen que tot continuaria igual. Tanmateix, algunes veus comencen a plantejar una Catalunya que no pertanyi a l'OTAN –els catalans ja hi van votar en contra el 1986–, fora de la UE dirigida per Alemanya i fora de la moneda comunitària. Justament, Antoni Soy, professor d'economia de la UB i exsecretari d'Indústria del govern tripartit, acaba de publicar un provocador llibre en què exposa els avantatges de Sortir de l'euro per sortir de la crisi (Viena Edicions). Segons ell, una Catalunya amb una moneda pròpia, sota control d'un banc central propi, “tindria més instruments” per combatre la crisi i evitar continuar aplicant les retallades a les ordres de Brussel·les i Frankfurt.

L'exdirigent d'ERC, Antoni Soy, defensa avui que per a un país del sud “estar a l'euro dificulta la sortida de la crisi”, tot i que reconeix que abandonar-lo no provocaria automàticament la fi dels problemes econòmics de Catalunya. El Banc Central Europeu és el responsable de la política monetària i, per tant, tot depèn d'una institució molt influenciada per les necessitats de l'Alemanya d'Angela Merkel.

El professor Soy explica que “si no estiguéssim dins l'euro podríem utilitzar diversos instruments, com ara variar el tipus de canvi, fer una política monetària pròpia o augmentar el límit del 3% de dèficit públic que s'imposa a la zona euro”. La hipòtesi es basa, però, a quedar-se dins la UE. Un altre dels instruments seria devaluar la futura moneda catalana per guanyar en competitivitat i millorar les exportacions. Hi ha dos països que van devaluar la seva moneda per sortir d'una crisi amb conseqüències dispars: l'Argentina del 2001 –amb efectes terribles– i la Suècia de principis dels 90 –va prendre mesures per millorar la competitivitat–. Soy posa com a bons exemples de països dins la UE que no usen l'euro els del Regne Unit, Suècia i Dinamarca. Deixar l'euro pot causar dificultats a la Generalitat per finançar-se als mercats. També caldria fixar quina part del deute continuaria sent en euros. El procés, reconeix, seria “llarg i complex”. Soy opina, però, que a llarg termini és l'alternativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia