Política

Rajoy: “No vull ni puc autoritzar un referèndum a Catalunya”

El president espanyol reitera la seva posició davant la consulta en una entrevista a sis diaris europeus, en què reconeix que és un dels temes “més importants” en aquests moments

“Mai Catalunya i la resta d'Espanya han viscut separats”, afirma

“Jo no puc autoritzar un referèndum a Catalunya. No vull, però és que a més no puc”. D'aquesta manera s'ha expressat el president espanyol, Mariano Rajoy, en una entrevista concedida a sis diaris europeus, entre els quals El País, The Guardian i Le Monde, reiterant la seva oposició a autoritzar la consulta.

Rajoy assegura que Catalunya “és un dels temes més importants plantejats en aquest moment”, tot defensat que “Espanya és la nació més antiga d'Europa, la que va aconseguir fa més segles la seva unitat”. “Mai Catalunya la resta d'Espanya han viscut separades”, remata.

El president espanyol reitera que la seva “obligació” és “complir i fer complir la llei” i que, per tant, “no puc autoritzar un referèndum a Catalunya”. I fixant-se amb Escòcia, assegura que són dos casos “molt diferents”. “No podria autoritzar un referèndum com el que hi ha a Escòcia per la senzilla raó que la sobirania nacional correspon al poble espanyol, segons diu la Constitució. I per tant, sinó hi ha una reforma de la Constitució, mai podria un govern, ni tan sols el Parlament, autoritzar un referèndum com el que està plantejat a Escòcia”, explica.

Per això Rajoy convida els catalans a “si volen” reforma la Constitució perquè “existeixen procediment per fer-ho”.

Llaços afectius

Preguntat sobre com recuperar els llaços afectius amb els catalans, Rajoy assegura que “creu” en aquests llaços i “en el que ens uneix”. Però no dóna cap solució ni respon de forma concreta a la pregunta. Deriva la resposta en les “ajudes” que el seu executiu diu que està donant ala Generalitat “que no pot finançar-se”. “És el govern qui atén el deute de la Generalitat, el govern està fent un gran esforç per pagar proveïdors de l'administració de Catalunya”. I assegura que “entre refinançaments de deute, dèficit i pagaments de proveïdors estem parlant ja de 29.000 milions d'euros”.

Catalunya “regió puntera”

Assegura que Catalunya “és capital” i que el seu executiu “treballa” perquè es “mantingui com una regió puntera a Espanya”. A partir d'aquí el president espanyol enumera els ajuts en diversos sectors que s'està atorgant a la Generalitat: “Ajudem en matèria d'infraestructures, hem tancat ja l'AVE, l'aeroport del Prat, ara estem fent una gran obra que és el corredor del Mediterrani”.

Un sentiment “que revertirà”

“Estic convençut que la situació es revertirà”, assegura, pel que fa als “sentiments” dels catalans perquè “el món avui no va per aquest camí”. I torna a recorda que a Europa es parla “d'unió” i no pas de separació [unió bancària, unió fiscal, mercat únic...]. “El món avança cap a alguna cosa semblant a un país, a uns estats units de tot el món”, apunta.

“Crec que s'ha de caminar en la direcció cap on van els temps”, és a dir, segons ell, “cap a la integració, no en el sentit contrari”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia