Política

L'Uruguai legalitza la venda i la producció de marihuana

El Congrés uruguaià aprova una llei única al món que també regula el consum de cànnabis

La iniciativa del president Mujica proposa explorar “nous camins” en la lluita contra el narcotràfic

L'Estat uruguaià controlarà el cultiu, la producció i la venda de marihuana a les farmàcies. Qualificada com d'“experiment” pel president del país, José Mujica, la primera llei de legalització total de la marihuana que s'aplica al món va ser aprovada ahir al Congrés amb els vots del partit del govern, el Frente Amplio (FA).

“Queda molta feina a fer, debatre-ho i treballar-ho”, va reconèixer Mujica, que va demanar ajuda al “món” perquè aquesta iniciativa de control tingui èxit. L'argument oficial és que les estratègies de repressió contra el narcotràfic han fracassat i cal que l'Estat reguli un mercat clandestí que, fins ara, ha generat beneficis extraordinaris als venedors i s'ha convertit en perillós per als consumidors.

Usuaris registrats

“Espero que entre tots aprenguem de l'experiència, perquè això no vol dir que ara siguem el país on es permet fumar lliurement. De cap manera. Això és una plaga i el que oferim és poder fumar legalment una ració, però si algú es passa de rosca estarà registrat i seràs atès mèdicament”, va explicar el mandatari uruguaià.

La llei sobre control i regulació de la marihuana i els seus derivats fixa en 40 grams la quantitat mensual que podrà comprar cada uruguaià més gran de divuit anys a les farmàcies. La norma també permetrà als consumidors cultivar fins a sis plantes a casa seva i fundar clubs que podran tenir fins a 45 socis.

La producció a gran escala serà regulada per les autoritats amb estrictes “controls de qualitat” a les plantacions oficials i el govern tindrà la llista de les botigues que tinguin permís de venda i els noms dels clients. Qualsevol tipus de comercialització o consum fora d'aquest circuit estarà penat. “No es tracta de promoure o protegir l'ús de la marihuana, sinó al contrari. Això és una qüestió de salut i alhora estem fracturant el mercat del narcotràfic”, va explicar ahir Lucía Topolansky, primera dama i senadora pel Frente Amplio.

Com era lògic, aquest projecte ha obert un debat intens entre la societat uruguaiana. Un sondeig fet públic l'octubre passat revelava que el 61% dels consultats estaven en contra de la legalització de la marihuana, una dada que ha abocat Mujica a pensar en un referèndum que ratifiqui la llei.

En l'àmbit polític, l'oposició es mostra bel·ligerant i argumenta que la llei fomentarà el consum de drogues i no servirà per lluitar contra el narcotràfic. “La marihuana estarà a l'abast de tothom i n'augmentarà notablement el consum, això és el que ha passat en la majoria de països que l'han legalitzada”, va dir el senador nacionalista Carlos Moreira. Per la seva banda, el senador Alfredo Solari, del Partit Colorado, va criticar l'estratègia del govern perquè “és vendre droga de millor qualitat al mateix preu i certament la demanda no baixarà; al contrari, n'hi haurà més”.

Tot i que la venda estarà autoritzada només als ciutadans de l'Uruguai, els països veïns estan preocupats per la possibilitat que Montevideo es converteixi en un “centre regional de drogues il·lícites”.

Atracció regional

“Això serà com una free shop en què el visitant trobarà algun uruguaià que li deixi la cèdula d'identitat per poder comprar-se un porro a la farmàcia”, va afegir-hi Solari. El Brasil i Mèxic, els dos països més grans de l'Amèrica Llatina, ja han enviat una comissió parlamentària per analitzar quin impacte té aquesta normativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia