Política

Junqueras: “Potser haurem de fer el referèndum després d'unes eleccions”

El president d'ERC insisteix que en cap cas renunciarà a fer aquest referèndum perquè “és vital que el país la guanyi aquesta batalla”

El líder republicà afirma que el problema del govern espanyol “és que no té ja cap credibilitat”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a defensar aquest dimarts que cal fer “tot el possible” per portar a terme la consulta sobiranista el proper 9 de novembre. Ara bé, segons ha argumentat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, “si hi hagués un impediment físic que impedís votar aquell dia, cal votar tan aviat com sigui possible”. I, en aquest sentit, ha apuntat que si l'Estat no permet fer la consulta, “potser haurem de fer el referèndum més endavant després d'unes eleccions”. Així, segons el líder republicà, “els ciutadans de Catalunya votaran en unes municipals i en unes catalanes. No renunciarem en cap cas a fer aquest referèndum. És vital que el país la guanyi aquesta batalla”.

Junqueras, que ha valorat positivament l'entrevista d'Artur Mas aquest dilluns a TV3, ha volgut remarcar que la consulta se celebrarà i que guanyarà l'opció independentista. I, precisament per això, no el preocupa la lectura dels possibles resultats. “Estem convençuts que guanyarem amb àmplia majoria i per això estem convençuts que no hi haurà cap dubte a l'hora d'interpretar el resultat”, ha assegurat. “Totes les enquestes -ha afegit- assenyalen que el 48% del cens electoral està a favor de la independència de Catalunya i només el 16%, en contra; per tant, no entraré en consideracions inversemblants sobre els possibles resultats”.

En aquest sentit, ha indicat que el 84% dels enquestats desitja anar a votar. “Volen votar fins i tot els que no volen votar a favor de la independència i això és l'eina que genera més consens i la que valora més la comunitat internacional”. Davant la possibilitat d'un futura negociació amb Mariano Rajoy, Junqueras ha apuntat que el problema del govern espanyol “és que no té ja cap credibilitat”.

Pel que fa a un possible pacte per anar en una candidatura única a les eleccions europees previstes per al mes de maig vinent, s'ha mostrat obert a totes les possibilitats. “Som partidaris d'una candidatura tan transversal com sigui possible però ja hi ha hagut formacions que diuen que no volen anar amb d'altres. És molt complicat”, ha apuntat. Per això, ha explicat que caldrà veure “si és millor trobar una candidatura única o arribar a un acord programàtic amb candidatures diverses” per defensar al Parlament Europeu “el dret d'autodeterminació i l'Estat del benestar”.

Amb tot, el president d'ERC ha insistit: “Ens estem jugant el futur del país i, per tant, el millor és que ens el juguem junts, amb el màxim acord possible entre tots”. De la mateixa manera, però, Junqueras ha afirmat que “la gent és la garantia que el procés va endavant”. “La pinya no ha de ser només dels partits polítics, tot i que sigui imprescindible. La pinya ha de ser també social, perquè al final serà la garantia que el procés tiri endavant”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia