Política

El PUOSC enfronta el govern i la Diputació de Barcelona

L'entitat supramunicipal estudia destinar els seus recursos a ajuts socials i no a obres

Governació alerta que es poden arribar a perdre 90 milions

El repartiment dels diners del pla únic d'obres i serveis (PUOSC) està enfrontant el govern i la Diputació de Barcelona, encara que són del mateix color polític (CiU). Aquesta picabaralla podria suposar que els ajuntaments veiessin reduïda gairebé a la meitat les ajudes que rebran per als projectes previstos entre els anys 2014 i 2017. “Perilla una bona part del PUOSC i molts alcaldes que compten amb subvencions es podrien veure perjudicats”, alerta la Generalitat.

El pressupost del PUOSC, un dels elements imprescindibles perquè els consistoris puguin tirar endavant projectes de manteniment o de nova inversió, és d'uns 350 milions, dels quals uns 135 els han d'aportar les quatre diputacions. La de Barcelona és la que assumeix més pes, i hi ha de destinar uns 90 milions.

Però, segons ha explicat a aquest diari el president de l'ens supramunicipal, Salvador Esteve, alguns alcaldes li han recordat que la prioritat són els ajuts socials i no les infraestructures, i és per aquest motiu que la Diputació estudia, amb els municipis afectats i la Generalitat, quina ha de ser la destinació de les subvencions. Si la Diputació decideix no formar part del PUOSC, gestionarà aquesta partida i la posarà a disposició dels consistoris per a àmbits socials. Tot i això, Esteve recorda que la decisió s'anirà prenent any a any –el pla d'obres i serveis dura fins al 2017–. “Ho estem calibrant, i passat Nadal veurem quina solució prenem”, matisa.

Indignació de l'executiu

Aquesta situació ha provocat la indignació de Governació, que considera que es volen canviar les regles del joc a mitja partida quan ja s'ha començat tot el procediment i quan algunes poblacions estan pendents de si els acceptaran la seva proposta.

Admeten que hi ha un deute de la Generalitat amb els ajuntaments i que aquests ho estan passant malament per cobrir algunes necessitats, com les àrees socials, però subratllen que el PUOSC serveix per realitzar obres que reactiven l'economia. També afegeixen que els procediments per designar diners als consistoris són molt “més transparents” a la Generalitat.

Alerten que si la Diputació de Barcelona no entra en el PUOSC, la resta d'organismes també es podrien retirar i el pla es veuria ressentit amb la pèrdua de 135 milions.

El projecte podria quedar aturat

La comissió de cooperació, que ha de començar a triar els projectes del PUOSC que rebran finançament, es reuneix demà amb la incògnita sobre què farà la Diputació de Barcelona i si estaran disponibles tots els 350 milions d'euros per poder repartir entre els ajuntaments. El problema que es poden trobar els tècnics és que designin aquesta partida als beneficiaris i si, finalment, l'entitat supramunicipal fa marxa enrere, s'hagin d'anul·lar algunes obres previstes. El Departament de Governació vol evitar aquesta situació, i no es descarta que tot el procediment pugui quedar aturat temporalment en espera que les parts arribin a un acord definitiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia