Política

El PP retarda el pressupost per la partida de la consulta

Els populars eleven comptes i mesures fiscals al Consell de Garanties Estatutàries pels 5 milions reservats pel referèndum

La maniobra en bloquejarà l'aprovació durant un mes com a mínim

El PP català va decidir finalment elevar els pressupostos i la llei d'acompanyament, la que concreta les mesures fiscals i financeres, al Consell de Garanties Estatutàries. El recurs se centra en diversos articles, però la mare dels ous pels populars és el que inclou una partida de cinc milions d'euros ampliable per la consulta d'autodeterminació, partida que consideren “il·legal i inconstitucional” en la mateixa mesura que el propi referèndum, previst pel 9 de novembre vinent. La maniobra impedirà que demà se celebri, com estava previst, el debat i votació dels comptes, i l'endarrerirà com a mínim un mes, que és el termini que té l'ens consultiu per elaborar el seu dictamen.

La presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, ja havia advertit dilluns que estudiaven demanar l'informe, però la decisió no es va anunciar fins ahir a la tarda, un cop van tenir el vistiplau del Ministeri d'Hisenda, tot i que el portaveu del PP, Enric Millo, va insistir que “la decisió política” de recórrer al consell la va correspondre “exclusivament al PP català i el seu grup parlamentari”, i que a Madrid només se li va fer “una consulta tècnica” referida a si l'endarreriment de l'aprovació dels comptes dificultaria el compliment del topall de dèficit del 2014, que l'Estat va fixar en l'1% per Catalunya. La resposta d'Hisenda va ser que no, perquè si no hi ha comptes l'1 de gener, la Generalitat ha d'aprovar una nova pròrroga pressupostària –a partir de la pròrroga dels comptes de l'any passat que ja ha regit tot aquest 2013 dels comptes– tot ajustant la despesa per adequar-se a l'objectiu de dèficit.

La impugnació del PP a la llei de pressupostos no es limita als cinc milions reservats per a la consulta. També fa referència a la previsió d'ingressos, xifrada en 2.300 milions, per vendes d'immobles i privatitzacions de serveis que no han estat concretades, però Millo va admetre que n'hi hauria prou amb eliminar dels comptes els 5 milions per a la consulta perquè el PP fes marxa enrere. Una opció que tant CiU com ERC van descartar immediatament.

Danys col·laterals

La impugnació s'estén també a sis articles que el PP troba anticonstitucionals de la llei d'acompanyament, cosa que també retardaria fins al febrer l'entrada en vigor de noves eines fiscals, com ara la recuperació de l'impost de successions i donacions o una trentena de noves microtaxes amb les quals el govern preveu recaptar 43,7 milions anuals. Ahir mateix, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va advertir que la reducció d'ingressos que comportaria el blocatge “serà superior a aquests cinc milions que volen posar en discussió”. L'endarreriment de l'aprovació de comptes i mesures fiscals també ho seria, va insistir ERC, de l'aplicació dels augments en les dotacions per la renda mínima d'inserció, les beques menjador o els ajuts socials a l'habitatge. I republicans i convergents van remarcar que el blocatge impediria igualment aplicar a partir de l'1 de gener les mesures per impedir talls de llum, gas i aigua per impagament a famílies vulnerables, incloses en la llei d'acompanyament. Millo va al·legar que aquesta eina podria activar-se igualment si el govern aprova un decret llei ad hoc. “Això no es fa un dia per l'altre”, va replicar el president del grup de CiU, Jordi Turull, que va acusar els de Sánchez-Camacho de recórrer al “filibusterisme” parlamentari, expressió que també van fer servir tant el republicà Pere Aragonès com el socialista Maurici Lucena, aquest, rebutjant així de pla l'oferiment que minuts abans Millo havia fet al PSC de sumar-se a la petició de dictamen.

C's, en canvi, sí que van ser receptius a l'oferta, tot i que res no es concretarà fins avui: el PP apurarà el termini per entrar al registre la petició de dictamen, que s'esgota a les nou del matí. Per això ahir al vespre Mas-Colell s'aferrava encara a les virtuts pacificadores d'un somni reparador: “Els demanaria que reflexionin. Potser dormir una nit serveix per calmar els ànims.”

LES FRASES

Estem farts que el govern utilitzi els diners dels catalans per pagar ambaixades polítiques o, ara, una consulta il·legal
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del PP català
Res a dir. El PP català té tota la capacitat per impulsar una mesura política. No és un problema per complir el dèficit
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda i administracions públiques
Pressupostos i llei d'acompanyament, des del punt de vista de l'adequació a Estatut i Constitució, són immaculats
Francesc Homs
portaveu del govern
El PP ha entrat en una fase de ni fer ni deixar fer, de ressentiment i revengisme i de filibusterisme
Jordi Turull
president del grup parlamentari de CiU
La política destructiva del PP té costos, i no tot s'hi val per aturar una cosa tan perillosa com que la gent pugui votar
Pere Aragonès
diputat d'Erc
És una gran equivocació el tipus de moviment polític que la gent arreu està rebutjant
Maurici Lucena
portaveu del PSC al parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia