Política

Marihuana a les botigues

Colorado i Washington, pioners al món en venda de cànnabis per a ús recreatiu

Alerten que els adolescents hi tindran més accés

Consideren que la mesura ajudarà a combatre el tràfic il·legal

Serà pioner als Estats Units i al món: a partir d'aquest mes de gener a l'estat de Colorado obriran les primeres botigues de marihuana, per a ús recreatiu. Uns mesos després, a mitjan 2014, ho farà l'estat de Washington i, més endavant, si aproven la llei, s'ho podrien afegir Califòrnia, Oregon i Arizona. Tot això passa en un moment en què més de la meitat de la població nord-americana veu amb bons ulls legalitzar la marihuana: segons una enquesta publicada a l'octubre per Gallup, el 58% hi estaria a favor.

De moment, a Colorado s'han atorgat més de 300 permisos per a botigues, instal·lacions de cultiu i laboratoris. Aquest gener es preveu que una vintena d'establiments obrin les portes a l'estat. Podran comprar marihuana els majors de 21 anys, el màxim permès serà una unça (28,3 grams) i no es podrà consumir en espais públics. “La venda de cànnabis per a ús recreatiu podria reduir el tràfic il·legal, perquè la droga serà més accessible, hi haurà més competència i es preveu que baixi el preu”, indica en una entrevista amb El Punt Avui l'expert en drogues Mark A.R. Kleiman, professor a la Universitat de Califòrnia, que va ser assessor en cap
de la legislació sobre marihuana
a l'estat de Washington.

Els ciutadans de Colorado i Washington van votar el novembre del 2012 a favor de legalitzar totalment la marihuana i gravar impostos sobre la venda. Fins ara, als EUA només era legal com a tractament mèdic; calia una recomanació mèdica per obtenir la targeta que permet comprar o cultivar l'herba. En total, vint estats del país i el districte de Colúmbia –que comprèn la capital del país, Washington– permeten el consum de marihuana per a ús medicinal. Entre els quals, hi ha els mateixos estats de Colorado i Washington, i Califòrnia, que va ser el pioner en l'ús medicinal del cànnabis, ara fa 17 anys.

“Des que la llei va entrar en vigor, el desembre del 2012, a Colorado es pot consumir marihuana i tenir a casa un màxim de sis plantes. Ara, al gener es permetran les botigues i la seva producció per a ús recreatiu”, explica a aquest diari Art Way, mànager sènior a Colorado de l'Aliança per una Política sobre
Drogues (Drug Policy Alliance), considerada l'organització líder
als EUA en defensa de la regularització de les drogues.

Despenalització

Per Way, legalitzar la marihuana ha permès despenalitzar-la: “A Colorado es detenien unes 10.000 persones a l'any per possessió de marihuana; normalment la gent que detenien era jove, pobra, i negra o hispana. Des que el desembre del 2012 es va legalitzar, el nombre de detencions ha baixat fins a unes 4.500.” “Com que es considerava un crim, la persona detinguda per tinença
de marihuana es trobava després amb problemes per trobar feina o pis”, hi va afegir Way.

La regularització, però, també té detractors, com l'organització Projecte SAM, presidida per l'excongressista Patrick Joseph Kennedy, fill del desaparegut Edward, Ted, Kennedy. L'entitat tem que la comercialització de la marihuana farà que estigui més a l'abast dels adolescents i alerta dels efectes nocius per a la salut. “Els contres de la legalització són que hi haurà més gent que en consumeixi i estarà més a l'abast dels més joves. Tot dependrà de com es reguli el màrqueting i del preu. De moment, Colorado i Washington no estan actuant prou en aquest sentit”, indica Kleiman.

300
llicències
per a botigues, laboratoris i instal·lacions de cultius ha atorgat l'estat de Colorado, on obriran uns vint establiments que vendran marihuana aquest gener.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia