Política

Mas envia una carta als primers ministres de la UE on defensa la consulta i els demana el seu suport

El president destaca que hi ha cinc vies legals per poder celebrar un plebiscit

El govern també envia un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països del món

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta a tots els primers ministres dels països de la Unió Europea (UE) –excepte Mariano Rajoy– on defensa la voluntat de celebrar una consulta d'autodeterminació, explica el pacte sobre la data i la pregunta i aprofita per demanar la seva col·laboració. El govern també ha enviat un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països del món, amb arguments polítics que l'avalen.

“Estic convençut que puc confiar en vostè per impulsar aquest procés pacífic, democràtic, transparent i europeu, amb el qual la majoria del poble català està plenament compromès”, manifesta el president català en la missiva adreçada als mandataris europeus.

El motiu de la carta és traslladar l'acord assolit per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per celebrar una consulta el proper 9 de novembre. Mas subratlla que aquestes forces suposen una majoria del 65% del Parlament i detalla el redactat de la pregunta. En aquesta línia, assegura que aquesta és la “demanda del poble català” expressada en les eleccions del 25 de novembre, però també en diversos actes populars, en referència a la Via Catalana i a la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012.

L'escrit fa èmfasi en què Catalunya ha identificat fins a cinc vies legals i constitucionals per poder celebrar la consulta i assegura que Catalunya “busca el diàleg i l'acord amb el govern espanyol” sobre el futur català.

El govern ha precisat en un comunicat que el president de la Generalitat va enviar la carta als primers ministres europeus, al president de França i al president de la Comissió Europea (CE) el passat 20 de desembre, abans que es fes públic que el ministeri d'Exteriors espanyols havia fet arribar al seu cos diplomàtic un manual de 210 pàgines amb argumentari contra el procés sobiranista.

En paral·lel, el govern ha enviat un memoràndum redactat per la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE als responsables d'Exteriors de 45 països del món. El text posa de manifest la voluntat dels catalans de seguir formant part de la Unió i es queixa de les declaracions que amenacen amb què una Catalunya independent en quedaria fora. Segons l'escrit, es tracta de sentències “dissenyades per atemorir” els catalans.

La Generalitat defensa que els tractats no especifiquen res sobre què passaria amb un part d'un estat europeu que s'independitzés, i considera “fals” sostenir que Catalunya seria expulsada. Segons el memoràndum, això és en tot cas una decisió política en mans dels socis de la UE. I és que pel govern, fins i tot Espanya té interès que Catalunya continuï formant part de la Unió. El text destaca que si Catalunya fos un Estat, seria la setena economia europea i una contribuïdora neta a les arques comunitàries.

El memoràndum adreçat a la comunitat internacional també explica l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta i destaca que, segons les enquestes, un 82% de la població catalana vol celebrar el plebiscit.

De la mateixa manera que a la carta de Mas amb als líders europeus, el memoràndum insisteix en les cinc vies legals per poder convocar un referèndum. “Això és clarament un problema polític en lloc de ser una qüestió de legalitat”, constata el text. Per aquest motiu, conclou que “tot el que és necessita és voluntat política”.

La Generalitat també deixa clara la seva voluntat de buscar un acord, però lamenta que els líders de Madrid, diu, “no s'han compromès fins ara amb la situació de Catalunya”. Fins i tot parla d'intents de funcionaris espanyols per “soscavar l'autoritat política” del president català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia