Política

Snowden revela que l'NSA prepara un superordinador

Documents filtrats assenyalen que l'agència de seguretat dels EUA treballa en la creació d'una computadora que tindria accés a secrets d'Estat

Es podrien desencriptar transaccions bancàries

Edward Snowden, l'extreballador de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units, i autor de la filtració de documents secrets sobre el programa d'espionatge massiu per part d'aquest país, va valorar la setmana passada en una entrevista en exclusiva amb The Washington Post que ja havia complert la seva missió de revelar la polèmica maquinària de vigilància del govern nord-americà. Però aquesta setmana hi hagut més sorpreses. Més documents filtrats per Snowden i publicats en exclusiva en el mateix diari han revelat que l'NSA està treballant en un programa per espiar millor: la creació d'un ordinador quàntic, molt més ràpid que els ordinadors convencionals i que permetria accedir a gairebé tot tipus d'informació encriptada, des de correus electrònics a informació protegida de bancs, negocis o governs, així com a secrets d'estat.

La creació d'aquest ordinador a gran escala forma part del projecte de recerca Penetrant Objectius Difícils (el títol original és Penetrating Hard Targets), pressupostat en 79,7 milions de dòlars.
Segons aquest rotatiu, el projecte s'està desenvolupant principalment en un laboratori de la universitat College Park, a l'estat de Maryland, a dins del que anomenen gàbies Faraday, una mena de gàbies metàl·liques de la mida d'una habitació que eviten que hi hagi cap fuga o entrada d'energia electromagnètica. Segons els documents de Snowden, l'objectiu d'aquest programa seria traspassar codis molts segurs, en què estarien inclosos els anomenats RSA, que fan que una informació sigui impossible de llegir per ningú, menys pel seu destinatari. Els navegadors d'internet fan servir el codi RSA
de manera habitual, per exemple, per protegir informació de transaccions
financeres o de correus electrònic encriptats.

Segons The Washington Post, l'NSA no està sola en aquesta recerca per dissenyar un ordinador així, sinó que estaria competint amb un projecte sobre ordinadors quàntics patrocinat per la Unió Europea i Suïssa. “Durant els últims deu anys la UE i Suïssa han fet avenços significatius, amb els quals s'han posat al mateix nivell que l'NSA pel que fa a tecnologia sobre informàtica quàntica”, opina en el rotatiu nord-americà Seth Lloyd, professor d'enginyeria mecànica quàntica a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).

De fet, el desenvolupament d'ordinadors amb tecnologia quàntica ha estat també un dels objectius, des de fa temps, de la comunitat científica, i no només per poder accedir a informació fortament codificada, sinó per fer-la servir en el camp de la medicina i de la intel·ligència artificial.

El diari també informa, però, que no se sap quan aquest tipus d'ordinador podria ser realitat a gran escala, atès que encara és un camp en què hi ha molt per descobrir i conèixer. “Si un pensa que entén sobre mecànica quàntica, és que no l'entén”, recull The Washington Post, citant el ja desaparegut premi Nobel de física Richard Feynman, considerat un dels pioners en informàtica quàntica.

“Els ordinadors quàntics són extremament delicats, així que si no estan ben protegits del medi ambient, tota la feina que facin pot acabar sent inservible”, afirma Daniel Lidar, director del Centre de Ciència i Tecnologia d'Informació Quàntica de la Universitat de Califòrnia del Sud.

LA XIFRA

79,7
milions de dòlars
és el pressupost del projecte, desenvolupat en habitacions amb forma de gàbies metàl·liques.

LA FRASE

La UE i Suïssa han fet avenços significatius i s'han posat al mateix nivell que l'NSA
Seth Lloyd
professor d'enginyeria mecànica quàntica al MIT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia